ukraińskie zrazy

składniki:
  • ok 0,5 kg ugotowanych i porządnie zgniecionych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • jajko
  • mąka (ile weźmie)
  • sól
  • pieprz (sporo)
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 2/3 słoika kiszonej kapusty


sposób:

Z masy ziemniaczanej odkładamy łyżkę (będzie potrzebna do kapusty). Ziemniaki mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i stopniowo dodajemy mąki, tak by masa zaczęła być w miarę zwarta (z pominięciem soli i pieprzu, mamy uzyskać takie ciasto, jak na knedle). Równolegle przygotowujemy kapustę z czosnkiem. Kapustę można teraz zawinąć w ciasto ziemniaczane, a następnie smażyć na oleju na nie bardzo dużym ogniu. Można też usmażyć same placki, a kapustę podawać obok.
Znakomicie smakują z sosem pieczarkowym.

koniec.

Komentarze