składniki:
sposób:
Z masy ziemniaczanej odkładamy łyżkę (będzie potrzebna do kapusty). Ziemniaki mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i stopniowo dodajemy mąki, tak by masa zaczęła być w miarę zwarta (z pominięciem soli i pieprzu, mamy uzyskać takie ciasto, jak na knedle). Równolegle przygotowujemy kapustę z czosnkiem. Kapustę można teraz zawinąć w ciasto ziemniaczane, a następnie smażyć na oleju na nie bardzo dużym ogniu. Można też usmażyć same placki, a kapustę podawać obok.
Znakomicie smakują z sosem pieczarkowym.
koniec.
- ok 0,5 kg ugotowanych i porządnie zgniecionych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- jajko
- mąka (ile weźmie)
- sól
- pieprz (sporo)
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 2/3 słoika kiszonej kapusty
sposób:
Z masy ziemniaczanej odkładamy łyżkę (będzie potrzebna do kapusty). Ziemniaki mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i stopniowo dodajemy mąki, tak by masa zaczęła być w miarę zwarta (z pominięciem soli i pieprzu, mamy uzyskać takie ciasto, jak na knedle). Równolegle przygotowujemy kapustę z czosnkiem. Kapustę można teraz zawinąć w ciasto ziemniaczane, a następnie smażyć na oleju na nie bardzo dużym ogniu. Można też usmażyć same placki, a kapustę podawać obok.
Znakomicie smakują z sosem pieczarkowym.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz