kotlety ryżowe

inspiracja: https://kulinarnaja.blogspot.com/2013/05/kotleciki-z-ryzu-i-natki-pietruszki.html


składniki (na 4 porcje):

  • szklanka ryżu
  • pęczek koperku
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
  • sól, pieprz
  • łyżka-2 bułki tartej

sposób:

Ryż ugotować wcześniej w za dużej ilości wody, tak, żeby się lekko rozgotował (może 2 i 1/4 szklanki wody? można spróbować dodać łyżkę masła do gotowania), a następnie wystudzić. Do zimnego ryżu wbić jajka, dodać koperek, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem (spróbować, czy dobre). Formować kulki, albo grube placki (powinno wyjść 8 sztuk).
Można spróbować dodać sezamu i/lub pociętych orzechów.
Smażyć na dużej ilości oleju do zezłocenia z każdej strony.

Podawać z sosem z czosnku i śmietany lub z toumem, a do tego sałata ze śmietaną lub któraś surówka z marchewki.

koniec.

Komentarze