inspiracja: https://kulinarnaja.blogspot.com/2013/05/kotleciki-z-ryzu-i-natki-pietruszki.html
składniki (na 4 porcje):
- szklanka ryżu
- pęczek koperku
- 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
- sól, pieprz
- łyżka-2 bułki tartej
sposób:
Ryż ugotować wcześniej w za dużej ilości wody, tak, żeby się lekko rozgotował (może 2 i 1/4 szklanki wody? można spróbować dodać łyżkę masła do gotowania), a następnie wystudzić. Do zimnego ryżu wbić jajka, dodać koperek, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem (spróbować, czy dobre). Formować kulki, albo grube placki (powinno wyjść 8 sztuk).
Można spróbować dodać sezamu i/lub pociętych orzechów.
Smażyć na dużej ilości oleju do zezłocenia z każdej strony.
Podawać z sosem z czosnku i śmietany lub z toumem, a do tego sałata ze śmietaną lub któraś surówka z marchewki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz