na podstawie: https://www.madewithlau.com/recipes/eggplant-with-garlic-sauce
składniki (na 4 porcje):
- 0,5-0,6 kg bakłażana (najlepszy jest ponoć chiński bakłażan - długi i cienki, ale europejskie też się nadadzą - im mniejsze i bardziej jędrne, tym lepiej)
- 50 g świeżych grzybów shitake, lub 20 g suszonych uprzednio namoczonych w gorącej wodzie przez przynajmniej 40 min
- 1,5 czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 10 g imbiru
- 1,5 papryczki chilli
- 3 małe pędy cybuszków
- 2/3 łyżki oleju
- łyżeczka oleju sezamowego
sos:
- 2,5 łyżki jasnego sosu sojowego (ciemny też może być)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub sosu z tamaryndowca
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka sosu z mielonych fasolek (ground bean sauce 磨原豉 - pasta generalnie jak miso, ale ponoć o głębszym i mniej słonym smaku). Można zastąpić sosem hiosin 海鲜酱, tylko, że sos hoisin jest słodszy, więc wtedy mniej cukru. Sos z mielonych fasolek jest też ponoć podobny do miso, tylko że mniej słony. Więc pewnie można dodać miso, tylko uważać z solą.
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ale pół na pół tapioka i mąka ziemniaczana też dają radę)
- 50-80 ml wody (uważać, żeby nie przesadzić, bakłażan jeszcze puszcza wodę!)
sposób:
Jeśli grzyby shitake mamy suszne, to najpierw je namoczyć w gorącej wodzie. Następnie bakłażany pokroić na ok. 10-centymetrowe kawałki i każdy z kawałków wzdłuż na pół i dalej na pół itd. Postępujemy tak, aż otrzymamy wygodne do jedzenia wycinki (pewnie kroimy tak, że każda połówka bakłażana będzie pokrojona na 6-10 kawałków, w zależności od grubości bakłażana). Tak przygotowanego bakłażana wrzucamy do gotowania na parze - jeśli bakłażan był miękki to na 10-11 minut, jeśli był jędrny to na 15 minut. Po tym czasie bakłażan ma się nie rozpadać, ale być miękki.
W czasie gotowania bakłażana przygotowujemy się do zrobienia sosu: grzyby kroimy na niewielką kostkę i odkładamy na jeden talerzyk, na niewielką kostkę kroimy również paprykę i odkładamy na osobną miseczkę. Na jeszcze jeden talerzyk odkładamy posiekany szczypior, a na 4 talerzyk przeciskamy ząbki czosnku i bardzo drobno siekamy imbir i papryczki chilli. A w osobnej miseczce/szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.
Teraz przystępujemy do smażenia (bakłażany już mamy ugotowane i wyjęte). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, i czekamy aż się rozgrzeje.
Wtedy wrzucamy zawartość talerzyka z chilli, czosnkiem, imbirem - smażymy 30-45 sekund.
Dalej dodajemy grzyby i smażymy kolejne 30 sekund.
Następnie dodajemy paprykę i smażymy minutę lub nieco więcej.
Jako kolejny dodajemy sos. Sos bardzo szybko zacznie się gotować i gęstnieć, więc jak tylko zacznie się gotować, to:
Jako ostatniego dodajemy bakłażana. Sos ma oblepić bakłażana - smażymy to jeszcze 1-2 minuty.
Wyłączamy gaz i dodajemy jeszcze olej sezamowy.
Całość podajemy z ryżem posypane szczypiorem. I znakomicie komponuje się z chińską sałatką ogórkową.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz