chińska sałatka ogórkowa 拍黃瓜

 na podstawie: https://www.madewithlau.com/recipes/smashed-cucumber-salad


składniki (na 4 porcje):

część główna:

  • niespełna pół kilograma ogórków - powinny być jędrne, dobrze żeby były większe, mogą być również te gładkie tzw. szklarniowe
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe pędy cybuchów
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
sos:
  • 1/3 łyżeczki sosu chilli (w ostateczności można dać tyleż płatków chilli)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (ale ciemny też się nadaje)
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki cukru
finisz:
  • łyżka nasion sezamowych
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka jakiegokolwiek mało smakowego oleju

sposób:
Ogórki obrać tylko częściowo, tj. w zebrę - istotne, żeby większa część skórki została. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Jeśli ogórki mają bardzo wodniste pestki, to wyciąć część z nich, a następnie ogórki pokroić pod skosem na niespełna centymetrowej grubości plastry. Paprykę również pokroić na niewiele mniejsze plastry. Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru do ogórków z papryką i wymieszać. Odstawić na 5-10 minut, żeby puściły sok. W tym czasie posiekać cybuchy i kolendrę oraz przygotować sos: wymieszać sos chilli z sosem sojowym, octem i cukrem, a do tego dodać zmiażdżone/przeciśnięte ząbki czosnku. Teraz wracamy do ogórków z papryką: na sicie delikatnie, ale stanowczo odcisnąć z nich wodę, którą puściły. Przełożyć do miski, polać przygotowanym sosem, dodać cybuszki, kolendrę, posypać nasionami sezamu, dodać oleju sezamowego i tego drugiego. Wymieszać i podawać, choć również bardzo dobra jest kolejnego dnia.

koniec.

Komentarze