składniki (na jeden obiad dla 2 osób):
- 5-6 ziemniaków
- mała główka czosnku
- 4 małe marchewki
- ew. 1 duży burak
- suszony rozmaryn
- mielony kminek
- łyżka miodu
- sól, pieprz
sposób:
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaki pokroić na większe kawałki i oblać olejem, posolić, popieprzyć i obsypać suszonym rozmarynem. Marchewki oblać olejem, następnie posolić i obficie obsypać mielonym kminkiem. Główkę czosnku utaplać w oleju.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ale w ten sposób, żeby z jednej strony był jego nadmiar (będzie potrzebny do przykrycia marchewek, żeby nie wyschły i nie przypaliły się). Na papier z jednego brzegu wyłożyć marchewki, polać je miodem i przykryć szczelnie papierem do pieczenia. Na pozostałą część blachy wyłożyć ziemniaki i czosnek. Piec do miękkości, czyli 45-60 minut. Na 15 minut przed końcem odkryć papier przysłaniający marchewki.
Podawać ze świeżym jarmużem lub inną zieleniną i gremolatą.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz