pieczone warzywa z gremolatą

 składniki (na jeden obiad dla 2 osób):

  • 5-6 ziemniaków
  • mała główka czosnku
  • 4 małe marchewki
  • ew. 1 duży burak
  • suszony rozmaryn
  • mielony kminek
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz

sposób:

Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaki pokroić na większe kawałki i oblać olejem, posolić, popieprzyć i obsypać suszonym rozmarynem. Marchewki oblać olejem, następnie posolić i obficie obsypać mielonym kminkiem. Główkę czosnku utaplać w oleju.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ale w ten sposób, żeby z jednej strony był jego nadmiar (będzie potrzebny do przykrycia marchewek, żeby nie wyschły i nie przypaliły się). Na papier z jednego brzegu wyłożyć marchewki, polać je miodem i przykryć szczelnie papierem do pieczenia. Na pozostałą część blachy wyłożyć ziemniaki i czosnek. Piec do miękkości, czyli 45-60 minut. Na 15 minut przed końcem odkryć papier przysłaniający marchewki.
Podawać ze świeżym jarmużem lub inną zieleniną i gremolatą.

koniec.

Komentarze