przepis na podstawie: https://weganon.pl/2020/04/pierogi-niemojskie.html
składniki na farsz:
- niepełna szklanka zielonej soczewicy
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 spore cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka oregano
- olej rzepakowy
- spora ilość soli i pieprzu do smaku
sposób:
Przepis na ciasto tutaj.
Soczewicę zalać wodą i moczyć min. 3 godziny (można i całą noc). Odsączyć, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (soczewica ma być miękka, ale się nie rozpadać) i odcedzić. Ziemniaki zetrzeć na tarce, jak do placków ziemniaczanych (nie trzeba ich odcedzać). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni (istotne, żeby smażyć w czymś do czego słabo przywiera albo w czymś po czym można szorować szpatułką po dnie). Do zrumienionej cebuli dodać ziemniaki i smażyć zagarniając masę ze spodu na wierzch. Smażyć do czasu, aż ziemniaki zaczną pachnieć plackami ziemniaczanymi (jakieś 10 minut). Do usmażonych ziemniaków dodać soczewicę, majeranek i oregano oraz sporą ilość soli i pieprzu.
Tak przygotowany, wystudzony farsz można dzielić na porcje do pierogów i robić z niego kulki.
koniec.
Pierogi podawać z podsmażoną cebulką. Ugotowane pierogi niemojskie smakują jak pierogi nadziane pyzami z mięsem.
Komentarze
Prześlij komentarz