przepis na podstawie przepisów: http://whiteplate.com/2013/12/piernik-angielski/ oraz http://whiteplate.com/2007/12/o-piernikach/
składniki:
część mokra:
składniki:
część mokra:
- 135 g miodu
- 135 g melasy
- 50 g cukru trzcinowego
- 110 g masła
część sucha:
- 165 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 165 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
część pozostała:
- 1 jajko
- łyżka mleka (może być mleko roślinne) lub wody
sposób:
Składniki mokre podgrzewamy razem na małym ogniu jedynie do rozpuszczenia i wymieszania (nie gotować!). Składniki suche mieszamy razem. Mokre wlewamy do suchych mieszamy. Dodajemy mleko i wodę. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (może być garnek żeliwny wyłożony papierem do pieczenia) i pieczemy powoli, około 1,5 h w niskiej temperaturze - 140 st. C, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto w czasie studzenia może nieco klapnąć w środku - to nie jest wada.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz