piernik wyjazdowy (i nie tylko)

przepis na podstawie przepisów: http://whiteplate.com/2013/12/piernik-angielski/ oraz http://whiteplate.com/2007/12/o-piernikach/

składniki:

część mokra:

  • 135 g miodu
  • 135 g melasy
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 110 g masła
część sucha:
  • 165 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 165 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
część pozostała:
  • 1 jajko
  • łyżka mleka (może być mleko roślinne) lub wody

sposób:
Składniki mokre podgrzewamy razem na małym ogniu jedynie do rozpuszczenia i wymieszania (nie gotować!). Składniki suche mieszamy razem. Mokre wlewamy do suchych mieszamy. Dodajemy mleko i wodę. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (może być garnek żeliwny wyłożony papierem do pieczenia) i pieczemy powoli, około 1,5 h w niskiej temperaturze - 140 st. C, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto w czasie studzenia może nieco klapnąć w środku - to nie jest wada.

koniec.

Komentarze