składniki:
- ciasto drożdżowe z tego przepisu (dodać mąki ziemniaczanej)
- 3-4 laski rabarbaru
- cukier
na kruszonkę:
- 40g cukru
- 40g mąki
- 40g masła
sposób:
Przygotować ciasto (można to zrobić dziń wcześniej; wtedy po pierwszym rośnięciu schować przykryte woreczkiem do lodówki). Po pierwszym wyrośnięciu ciasto zagnieść i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Teraz obrać rabarbar i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem (tak, by był nim oblepiony) i postawić na chwilę na ogień - na tyle, żeby rabarbar puścił syrop i zrobił się miękki (ok. 3-5 min); odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Gdy rabarbar przestanie być gorący: rozciągnąć ciasto w blaszce (można je jeszcze odgazować), tak żeby zajmowało blaszkę równomiernie, rozłożyć na to rabarbar (bez syropu) i pokruszyć kruszonkę. Odstawić do ostatniego wyrośnięcia na jakieś 30-45 min.
Piec, jak ciasto drożdżowe. Piec przez pierwsze 4-5 min w maksymalnej możliwej temperaturze, po tym czasie szybko przewietrzyć piekarnik, skręcić temperaturę o połowę (do 160-180 st. C), dołożyć termoobieg i piec dalej jeszcze 25-30 min do zezłocenia.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz