ciasto drożdżowe idealne

Ciasto nadaje się na jagodzianki, bułeczki korzenne, jako zwykły drożdżowy placek i do wszelkich innych zastosowań dróżdżówkowych. Podana ilość, pieczona jako placek, wypełnia brytfankę 20 x 30 cm, tj. 6 małych jagodzianek.

składniki:
ciasto (na dużą blachę robić z podwójnej porcji):
  • ok. 230 g mąki (plus nieco do podsypania)
  • 75 ml wody
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • ok. 1/3 paczki drożdży
  • szczypta soli
  • 3 żółtka (lub 1 żółtko i jedno całe jajko)


sposób:
Stopić w garnku masło, dodać wodę, sól, cukier, mąkę, drożdże i jajka i wyrabiać wszystko razem. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące. Odstawić do podrośnięcia na godzinę do półtorej. Następnie garnek z ciastem włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na 12-20 godzin (im krócej w lodówce, tym dłużej wyrastane przed włożeniem). Wyjąć na oprószony mąką blat i w zależności od dalszego zastosowania: lepić jagodzianki bądź rozciągnąć na blaszce. Ważne, żeby pozwolić ciastu porosnąć jeszcze przynajmniej 45 minut.
Następnie wysmarować białkiem/ roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i piec. Piec przez pierwsze 4-5 min w maksymalnej możliwej temperaturze z zimną wodą na dnie, żeby utworzyła parę, po tym czasie szybko przewietrzyć piekarnik, skręcić temperaturę o połowę (do 160-180 st. C) i piec dalej jeszcze jakieś 16 minut do zezłocenia.


Przyprawy na bułeczki korzenne (za whiteplate https://whiteplate.com/2018/03/hot-cross-buns-2/ z przepisu z którego same bułki nie są najlepsze, ale mieszanka przypraw owszem):
1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Ponadto zamiast wyrabiać ciasto osobno z cukru i wody należy uprzednio przygotować syrop, tj. do tych 50 ml wody wsypać cukier (może być nawet nieco więcej niż 30 g) i dodać 1 gwiazdkę anyżu i 2 całe goździki i pogotować chwilę do rozpuszczenia cukru.

koniec.

Komentarze