składniki:
kalafior w marynacie:
- 1 nieduży kalafior (wystarcza na 4 porcje, pozostałe składniki podane na 2 porcje)
- 4 łyżeczki tej przyprawy gyros
- 2 kopiate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól
do sosu:
- 1 łyżka majonezu
- kubek śmietany
- ząbek czosnku
- kilka listków mięty
- sól, pieprz
do podania:
- 1 pomidor
- 2 ogórki
- 1 mała cebulka
- pół papryki
- kilka liści sałaty
- chlebki pita, ew. wrapy lub lawasz
sposób:
Kalafiora podzielić na nie bardzo duże różyczki i obgotować (wrzucić do wrzątku na 3-4 minuty); odcedzić. Przyprawę gyros, koncentrat, sól i oliwę wymieszać w misce i maczać w tym każdą różyczkę kalafiora, a następnie z dwóch stron smażyć do zezłocenia.
Przygotować sos: łyżkę majonezu wymieszać z małym kubeczkiem śmietany, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą na desce, posiekane liście mięty i doprawić solą i pieprzem.
Na talerze rozłożyć podarte liście sałaty, na to pokrojone w dużą kostkę pomidory, paprykę, ogórki i posiekaną w pióra cebulę. Na to nałożyć usmażonego kalafiora i polać sosem. Podawać z podgrzaną pitą lub podpieczonymi wrapami pokrojonymi w trójkąty.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz