"tortilla" letnia

składniki:

kalafior w marynacie:
  • 1 nieduży kalafior (wystarcza na 4 porcje, pozostałe składniki podane na 2 porcje)
  • 4 łyżeczki tej przyprawy gyros
  • 2 kopiate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól
do sosu:
  • 1 łyżka majonezu
  • kubek śmietany
  • ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz
do podania:
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki
  • 1 mała cebulka
  • pół papryki
  • kilka liści sałaty
  • chlebki pita, ew. wrapy lub lawasz

sposób:
Kalafiora podzielić na nie bardzo duże różyczki i obgotować (wrzucić do wrzątku na 3-4 minuty); odcedzić. Przyprawę gyros, koncentrat, sól i oliwę wymieszać w misce i maczać w tym każdą różyczkę kalafiora, a następnie z dwóch stron smażyć do zezłocenia. 

Przygotować sos: łyżkę majonezu wymieszać z małym kubeczkiem śmietany, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą na desce, posiekane liście mięty i doprawić solą i pieprzem. 

Na talerze rozłożyć podarte liście sałaty, na to pokrojone w dużą kostkę pomidory, paprykę, ogórki i posiekaną w pióra cebulę. Na to nałożyć usmażonego kalafiora i polać sosem. Podawać z podgrzaną pitą lub podpieczonymi wrapami pokrojonymi w trójkąty.

koniec.

Komentarze