inspiracja: http://whiteplate.com/2010/02/ziemniaczane-krokiety-z-pieczarkami/
UWAGA: wpisuję tu długo po tym, jak korzystałam z tego przepisu, więc możliwe, że pewne rzeczy będą do modyfikacji.
składniki:
sposób:
Ugotować ziemniaki i przecisnąć je przez praskę.
Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na patelnię, gdy się zeszkli dodać pokrojone w plastry pieczarki - zezłocić. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, oregano i zaatar. Wymieszać mąkę, śmietanę i wodę tak, by nie było grudek. Zgodnie z przepisem na sos wlewać cienkim strumieniem na patelnię intensywnie mieszając.
Ziemniaki wymieszać z serem feta i gałką muszkatołową. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce, i smażyć na złoty kolor.
Podawać kotleciki polane sosem i posypane natką pietruszki.
koniec.
UWAGA: wpisuję tu długo po tym, jak korzystałam z tego przepisu, więc możliwe, że pewne rzeczy będą do modyfikacji.
składniki:
- 3/4 kg ziemniaków
- pół kostki sera feta
- 2 średnie cebule
- ok. 40 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- bułka tarta
- 2 łyżeczki oregano
- 2-3 łyżeczki zaataru
- łyżeczka mąki
- ok. 2-3 łyżki śmietany
- 1/3 - 1/2 szklanki wody
- natka pietruszki.
sposób:
Ugotować ziemniaki i przecisnąć je przez praskę.
Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na patelnię, gdy się zeszkli dodać pokrojone w plastry pieczarki - zezłocić. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, oregano i zaatar. Wymieszać mąkę, śmietanę i wodę tak, by nie było grudek. Zgodnie z przepisem na sos wlewać cienkim strumieniem na patelnię intensywnie mieszając.
Ziemniaki wymieszać z serem feta i gałką muszkatołową. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce, i smażyć na złoty kolor.
Podawać kotleciki polane sosem i posypane natką pietruszki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz