kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

inspiracja: http://whiteplate.com/2010/02/ziemniaczane-krokiety-z-pieczarkami/

UWAGA: wpisuję tu długo po tym, jak korzystałam z tego przepisu, więc możliwe, że pewne rzeczy będą do modyfikacji.

składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • pół kostki sera feta
  • 2 średnie cebule
  • ok. 40 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżeczki zaataru
  • łyżeczka mąki
  • ok. 2-3 łyżki śmietany
  • 1/3 - 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki.


sposób:
Ugotować ziemniaki i przecisnąć je przez praskę.
Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na patelnię, gdy się zeszkli dodać pokrojone w plastry pieczarki - zezłocić. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, oregano i zaatar. Wymieszać mąkę, śmietanę i wodę tak, by nie było grudek. Zgodnie z przepisem na sos wlewać cienkim strumieniem na patelnię intensywnie mieszając.
Ziemniaki wymieszać z serem feta i gałką muszkatołową. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce, i smażyć na złoty kolor.
Podawać kotleciki polane sosem i posypane natką pietruszki.

koniec.

Komentarze