Z podanych proporcji wychodzi 5 porcji do rolady makowej. Gotową masę można mrozić.
składniki:
składniki:
- 30 dag suchego, niebieskiego maku
- 10 dag migdałów
- 10 dag orzechów włoskich (bądź włoskich i laskowych)
- 0,25-0,5 szklanki cukru (sprawdzić ile)
- 1/3 kostki miękkiego masła
- około 3 szklanki wody i 2 szklanki mleka (niespełna 2 razy tyle objętości płynu, ile zajmuje objętości mak)
- ew. kandyzowana skórka cytrusowa, rodzynki, itp.
sposób:
Mak zalać wodą obficie i zostawić do namoczenia (na przynajmniej godzinę, a może być i na całą noc). Osączyć z wody na sicie wyłożonym ściereczką, wrzucić do garnka i zalać wodą z mlekiem. Gotować na małym ogniu, aż mak będzie się dało rozetrzeć w palcach (około godziny). Odcedzać na sicie ze ściereczką przez dłuższy czas, tak, żeby mak nie był zbyt mokry. W międzyczasie ugotować migdały i obrać ze skórki, następnie migdały i orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.
Następnie mak partiami wsypujemy do makutry i rozcieramy pałką (wiercimakiem). Do ostatniej, utartej partii dodać masła, rozcieramy i wymieszać z całością. Dosypać orzechów, cukru i ewentualnych dodatków.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz