potica / rolada z makiem

Sprawdzić: w przypadku robienia ciasta drożdżowego, jako ciasto z kruszonką przygotować porcję z 3/2 ilości w przepisie, dodać więcej wody (zamiast 200 ml dać ok. 260 ml), żeby było wilgotniejsze. Ciasto trzeba długo wyrabiać, żeby było bardziej jak ciasto na bułki, a nie na chleb. Kruszonkę przygotować z proporcji: 100 g mąki, 50 g cukru, 80 g masła.

ciasto:
  • 0,4 kg mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży / drożdże suche
  • 130 ml wody
  • 7,5 dag miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3,7 dag cukru
  • 2 łyżki rumu (bądź innego aromatycznego alkoholu, ostatecznie można też pominąć)
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli

nadzienie orzechowe:
  • 15 dag orzechów (najlepiej mieszanych laskowych i włoskich; 10 dag zmielić, resztę drobno pociąć)
  • 60 ml gorącego mleka
  • 6 dag cukru
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 dag miękkiego masła (można dorzucić do podgrzewanego mleka, żeby zmiękło)
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • piana z 3 białek

nadzienie makowe:


sposób:

Przygotować zaczyn i poczekać aż drożdże się spienią. W tym czasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać skórkę z cytryny, alkohol, sól, zaczyn. Następnie stopniowo, naprzemiennie dosypywać mąki i dolewać mleka, i wyrabiać do czasu, aż powstanie zwarte, jednorodne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie zmielone i pocięte orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać (na końcu dodać pianę białkową i delikatnie wmieszać) lub masę makową wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na szerokość keksówki i grubość około 1-1,5 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie, zawinąć i przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem i delikatnie wysypanej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować białkiem (lub nie) i wstawić do maksymalnie nagrzanego piekarnika na 3-5 minut, następnie skręcić do 160-180 stopni i piec jeszcze przez około 40 min z termoobiegiem.


koniec.

Komentarze