Sprawdzić: w przypadku robienia ciasta drożdżowego, jako ciasto z kruszonką przygotować porcję z 3/2 ilości w przepisie, dodać więcej wody (zamiast 200 ml dać ok. 260 ml), żeby było wilgotniejsze. Ciasto trzeba długo wyrabiać, żeby było bardziej jak ciasto na bułki, a nie na chleb. Kruszonkę przygotować z proporcji: 100 g mąki, 50 g cukru, 80 g masła.
ciasto:
- 0,4 kg mąki pszennej
- 1/4 kostki drożdży / drożdże suche
- 130 ml wody
- 7,5 dag miękkiego masła
- 2 żółtka
- 3,7 dag cukru
- 2 łyżki rumu (bądź innego aromatycznego alkoholu, ostatecznie można też pominąć)
- otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
nadzienie orzechowe:
- 15 dag orzechów (najlepiej mieszanych laskowych i włoskich; 10 dag zmielić, resztę drobno pociąć)
- 60 ml gorącego mleka
- 6 dag cukru
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 2 dag miękkiego masła (można dorzucić do podgrzewanego mleka, żeby zmiękło)
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- piana z 3 białek
nadzienie makowe:
- masa makowa (z tego linku)
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- piana z 3 białek
sposób:
Przygotować zaczyn i poczekać aż drożdże się spienią. W tym czasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać skórkę z cytryny, alkohol, sól, zaczyn. Następnie stopniowo, naprzemiennie dosypywać mąki i dolewać mleka, i wyrabiać do czasu, aż powstanie zwarte, jednorodne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie zmielone i pocięte orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać (na końcu dodać pianę białkową i delikatnie wmieszać) lub masę makową wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na szerokość keksówki i grubość około 1-1,5 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie, zawinąć i przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem i delikatnie wysypanej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować białkiem (lub nie) i wstawić do maksymalnie nagrzanego piekarnika na 3-5 minut, następnie skręcić do 160-180 stopni i piec jeszcze przez około 40 min z termoobiegiem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz