krajanka piernikowa

na podstawie: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2014/12/krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i.html

Krajanka jest najlepsza od 10-go lub od 12-go dnia po upieczeniu.

składniki:
  • 4,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 3 1/3 - 3 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być żytniej razowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki konfitury różanej, albo smażonej skórki pomarańczowej
oraz do przełożenia:
  • gęste, niesłodkie powidła
  • konfitura z pigwowca
    (bądź co się akurat ma pod ręką, byle nie było zbyt płynne i zbyt słodkie)
oraz na polewę:
  • łyżka masła
  • łyżeczka czarnego kakao
  • łyżeczka cukru


sposób:

Podłączyć piekarnik, by rozgrzał się do 180 st. W tym czasie do dużego garnka wlać miód, dodać cukier, masło i podgrzać, żeby się wszystko rozpuściło, ale nie gotować. Wyłączyć palnik; dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, orzechami i konfiturą. Mieszać, a potem wyrabiać ręką. Dodać jajko (o ile masa nie jest zbyt gorąca). Wyrobić. Podzielić na 2 części; każdą z nich rozwałkować na prostokąt wielkości posiadanej blaszki. Wyłożyć jedną część na wyłożoną papierem blaszkę; posmarować konfiturą i powidłami pozostawiając brzeg wolny od masy; położyć drugą część ciasta i zlepić brzegi.
Piec 25-30 min. (sprawdzić patyczkiem, czy ok).
Po wyjęciu, jak trochę ostygnie, polać polewą (masło rozpuścić dodać kakao i cukier; wymieszać) i pozostawić w blaszce na noc. Następnie pokroić na małe kwadraciki; przełożyć je do szczelnego, acz przewiewnego pudełka (np. metalowego na ciastka).

koniec.

Komentarze