(rewelacja)
składniki:
sposób:
Dzień wcześniej przygotować wódkę, czyli zmieszać 500 ml wody i 0,5 l spirytusu.
Porzeczki obrać, włożyć do słoja (ok. 4 l), nieco zgnieść, zalać przygotowaną wódką. Odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc od czasu do czasu potrząsając słojem.
Następnie rozpuścić cukier we wrzątku (0,4 kg cukru : 0,2 l wody), poczekać aż wystygnie, wlać do słoja z owocami (na tym etapie można spróbować czy nie za ostre), odstawić na tydzień (można też spróbować zrobić tak jak w przepisie na nalewkę morelową).
Zlać nalew, można przefiltrować dla klarowności, rozlać do butelek.
Odstawić na 4-6 miesięcy w ciemne miejsce.
koniec.
składniki:
- 1 kg porzeczek
- 0,5 l spirytusu
- 0,4 kg cukru
- 0,7 l wody
sposób:
Dzień wcześniej przygotować wódkę, czyli zmieszać 500 ml wody i 0,5 l spirytusu.
Porzeczki obrać, włożyć do słoja (ok. 4 l), nieco zgnieść, zalać przygotowaną wódką. Odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc od czasu do czasu potrząsając słojem.
Następnie rozpuścić cukier we wrzątku (0,4 kg cukru : 0,2 l wody), poczekać aż wystygnie, wlać do słoja z owocami (na tym etapie można spróbować czy nie za ostre), odstawić na tydzień (można też spróbować zrobić tak jak w przepisie na nalewkę morelową).
Zlać nalew, można przefiltrować dla klarowności, rozlać do butelek.
Odstawić na 4-6 miesięcy w ciemne miejsce.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz