nalewka morelowa

 (nie wiadomo jeszcze czy dobra, bo się robi)

składniki:

  • 2 kg moreli
  • 4 śliwki uleny (czy coś w tym stylu)
  • 1 l wódki 46%
  • 0,3 l spirytusu 96%
  • 0,5-0,6 kg cukru
  • 0,3-0,5 l wody (obecnie dodane 0,3 l, jeśli za ostre, to następnym razem dodać 0,5 l wody)

sposób:
  1. Morele i śliwki wypestkować, wrzucić do słoja, zalać wódką (jeśli robiona ze spirytusu, to przygotować ją dobę wcześniej) i spirytusem. Odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc mieszać całość co kilka dni.
  2. Po miesiącu: owoce odcedzić na sicie od nalewu i wrzucić ponownie do słoja, zasypać cukrem i dodać 0,3 l wody. Odstawić na 3-4 tygodnie, aż cukier wyciągnie z owoców pozostały sok i alkohol.
  3. Nalew przefiltrować po raz pierwszy i odstawić w ciemne miejsce (w oczekiwaniu na syrop cukrowy).
  4. Po 3-4 tygodniach zlać syrop cukrowo-alkoholowy i przefiltrować. Połączyć go z odstawionym wcześniej nalewem i całość przefiltrować ponownie.
  5. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na 3-6 miesięcy.
koniec.

Komentarze