Do chleba:
- Awanturka: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2012/08/cos-do-chleba-awanturka.html
- Baba ghanoush (lepiej nie opalać wszystkich tylko tak 1/2-2/3, bo wychodzi zbyt dymne): http://www.jadlonomia.com/przepisy/baba-ghanoush-idealna/
- Tapenade z czarnych oliwek: https://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/295-tapenade-z-czarnych-oliwek.html
- Pasta z czarnej fasoli i fety (sprawdzona na czerwonej fasoli): https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2013/08/pasta-z-czarnej-fasoli-i-sera-feta-po.html
- Pasta jajeczno-ciecierzycowa: http://whiteplate.com/2013/02/smarowidlo-do-chleba/
- Pasta z fasoli i pieczonego czosnku: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasta-z-fasoli-i-pieczonego-czosnku/
Obiadowe:
- Sos BBQ (ze śliwkami): http://www.jadlonomia.com/przepisy/sosy-na-grilla/
- Boczniaki na grilla: wersja BBQ: http://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-bbq/ ; wersja winna: http://www.jadlonomia.com/przepisy/winne-boczniaki/
- kalafior pieczony: https://www.olivemagazine.com/recipes/vegetarian/whole-tandoori-cauliflower-with-jewelled-rice-salad/
- ciasto na pizzę: https://www.wegannerd.com/2020/04/nie-jest-to-pizza-neapolitanska-ale.html
- Pulpety z ziemniaków i fety: http://whiteplate.com/2008/06/greckie-pulpeciki/
- Krem curry z kalafiora: http://www.jadlonomia.com/przepisy/krem-curry-z-kalafiora/
- Caponata (gulasz z bakłażanów i pomidorów): http://www.jadlonomia.com/przepisy/caponata-2/
- Salsą z buraków (z przepisu na makrelę): https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/oct/24/beetroot-recipes-soup-salsa-salad-yotam-ottolenghi
- Zupa-krem z czarnej fasoli (robiona z czerwonej - dobra): http://jakuma-gdy.blogspot.com/2013/05/zupa-z-czarnej-fasoli.html
- makaron z palonym masłem, miso i szałwią: https://www.servingdumplings.com/pl/przepisy/makaron-z-palonym-maslem-i-pasta-miso/
- alternatywna zupa toskańska: https://www.jadlonomia.com/przepisy/pappa-al-pomodoro/
- bardzo dobry falafel: https://www.youtube.com/watch?v=hxDG6WODQiI
Inne:
- Napój imbirowy: http://www.bistromama.pl/2013/01/cudowny-imbir-wasnie-na-teraz.html#more
- Nalewka benedyktyńska: http://www.panifotografgotuje.eu/przepisy-na-obiad/nalewka-benedyktynska-zwala-z-nog/
- Nalewka benedyktynka: http://nalewkator.blogspot.com/2013/08/benedyktynka-legendarna-nalewka.html
- Gorzka żołądkowa: https://nalewkator.blogspot.com/2013/08/zoadkowa-gorzka-zrob-to-sam.html
- Tabbouleh: https://filozofiasmaku.pl/2011/06/10/tabboule/
- Spanacopita: http://whiteplate.com/2010/03/spanakopita/
- Keczup: https://plateofjoy.blogspot.com/2013/10/domowy-ketchup.html
- Lemon curd: http://www.bistromama.pl/2012/06/lemon-curd.html
- sałatka z brokułem i kaszą gryczaną: https://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/12/saatka-z-brokuami-i-kasza-gryczana.html
- Grzyby kiszone: https://kiszonki.blogspot.com/2018/10/kiszone-grzyby-instrukcja-obrazkowa.html?m=1 oraz: https://www.hajduczeknaturalnie.pl/grzyby-po-rosyjsku/ - wyszły mało smakowe, jakby brakło dużej ilości pieprzu - po dopieprzeniu są w porządku, choć trzeba je najpierw umyć ze śluzu
Wypieki:
- Szwedzkie ciasto kakaowe: https://mojewypieki.com/przepis/karleksmums-ciasto-milosci oraz tu https://jedzeniowy.com/przepisy/karleksmums-szwedzkie-ciasto-milosci/
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń