tabbouleh

na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=gHAConlzJ1E

składniki (na duże 4 porcje):

  • 2 pęczki natki
  • ok. 30 listków mięty
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 cebulki z cybuchami
  • pół szklanki kaszy bulgur (ugotowanej w proporcji woda 2:1 kasza)
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • papryczka chilli - kilka plasterków

sposób:

Pokroić bardzo drobno natkę razem z łodyżkami, miętę pokroić po zwinięciu jak "cygaro", pomidory, ogórki, cebulki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ostudzoną kaszą, dodać papryczkę. W słoiczku wymieszać sok z cytryny z oliwą (tyle samo oliwy, co soku cytrynowego), solą i pieprzem. Wlać sos do sałatki w dniu jedzenia.

Podawać z hummusem i pitą.

koniec. 

Komentarze