zupa tom yum



na podstawie: https://www.chocolateforbasil.com/blog/mushroom-tom-kha-gai
https://minimalistbaker.com/lazy-1-pot-vegan-tom-yum-soup/
https://www.ohmyveg.co.uk/tofu-tom-yum/

składniki (na 4 porcje):

  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • średnia/niewielka cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 cm drobno posiekanego imbiru
  • 25 dag boczniaków (może być więcej)
  • 10 g suszonych podgrzybków (wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody)
  • 10 g suszonych szitake
  • limonka (osobno obrana skórka i sok z połowy)
  • pół słoika siekanych pomidorów
  • łyżeczka czerwonej pasty curry lub chilli w płatkach
  • 1 czerwona papryczka chilli (jak z tych dużych to 2/3)
  • 1,3 l wody
  • 2 łyżki martwych drożdży
  • pół puszki mleka kokosowego pełnotłustego (ok 100 ml)
  • 3-5 łyżek sosu sojowego
  • trochę oleju (może być kokosowy)
  • można dodać również 2 łyżeczki sosu worchestershire i/lub cukier kokosowy
  • do podania: nieco cybuchów, listków kolendry i makaron ryżowy (50 g/osobę) lub ryż

sposób:
W dużym garnku żeliwnym rozgrzać nieco oleju i wrzucić trawę cytrynową i posiekaną cebulę. Posmażyć, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać posiekany czosnek, imbir i porwane na kawałki boczniaki. Posmażyć, aż boczniaki miejscami zaczną łapać kolor. Wtedy dodać pastę curry, posmażyć jeszcze minutę i dodać namoczone podgrzybki. Pogotować, aż woda wyparuje i chwilkę posmażyć jeszcze, a następnie dodać wodę, drożdże, pomidory, mleczko kokosowe, skórkę z limonki, suszone szitake, sos sojowy (i ew. sos worchestershire). Gotować ok. 25 min. Doprawić sokiem z limonki i ew. sosem sojowym i cukrem kokosowym.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, listkami kolendry, posiekanym szczypiorem, sezamem i ew. plasterkami chilli.

koniec

Komentarze