składniki:
- 250 g nerkowców
- 90 ml wody
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 1/16 łyżeczki kultur mezofilnych
- 1/16 łyżeczki penicillinum roqueforti
- 2 łyżki martwych drożdży
- 3 g agaru
- 2/3 łyżeczki soli niejodowanej
sposób:
1. Nerkowce gotować przez 20-30 minut, odcedzić na sicie.
2. Zagotować w garnuszku agar z wodą i chwilę pogotować
3. Zblendować nerkowce z mieszaniną agaru i wody oraz z tłuszczem kokosowym. Pod koniec blendowania dodać drożdże, sól, bakterie i pleśń. Blendować jeszcze chwilę.
4. Odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin, a następnie podzielić na 2 lub 3 spłaszczone kulki. Odłożyć je do pojemnika wyłożonego ręcznikami papierowymi na "tacki" z papieru do pieczenia. Całość przykryć ręcznikiem papierowym i włożyć do worka foliowego i do lodówki na 7 dni.
5. Po tym czasie pleśń powinna zacząć rosnąć (bądź też, w zależności od okoliczności - może już pokryć sery albo jeszcze jej nie widać). Wymienić mokre ręczniki papierowe, wysuszyć otoczenie i w zależności od rozrostu grzybni: albo poczekać jeszcze kilka dni, albo przemieszać sery i ponownie uformować w - teraz już finalne - krążki. Do finalnych krążków można, choć nie trzeba porobić dziurki pałeczką do jedzenia. Odstawić na kilka kolejnych dni do lodówki do dojrzenia.
6. Gotowe.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz