harira

 na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=TXwioFBINwo i https://www.youtube.com/watch?v=pw9BGWNDZKs


składniki:

  • 1 duża cebula
  • 4 laski selera naciowego (z liśćmi); ponoć może być po prostu pęczek młodych liści selera, laski są erzacem
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kolendry (1. razem z łodyżkami, 2. może być mrożona)
  • słoik pulpy pomidorowej
  • 2/3 szklanki ciecierzycy
  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 1-2 łyżki mąki
  • oliwa
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ew. szczypta szafranu
  • ew. łyżka koncentratu pomidorowego
  • do podania: cytryna i daktyle

sposób:
Ciecierzycę namoczyć przez noc.
Cebulę i laski selera pokroić na niedużą kostkę. W garnku rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cebulę i selera. Gdy zaczną się złocić na brzegach dodać wszystkie przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dolać nieco ponad litr wody, pomidory, ciecierzycę, soczewicę, posiekaną (drobno!) natkę i kolendrę. Gotować przez kolejne 50 minut, aż soczewica i ciecierzyca będą miękkie. Roztrzepać łyżkę mąki (lub dwie w zależności od gęstości zupy) w wodzie - można dodać również koncentrat pomidorowy - i wlać do zupy, żeby ją zagęścić.

Podawać skropione sokiem cytrynowym i przegryzać daktylami.

koniec.

Komentarze