na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=TXwioFBINwo i https://www.youtube.com/watch?v=pw9BGWNDZKs
składniki:
- 1 duża cebula
- 4 laski selera naciowego (z liśćmi); ponoć może być po prostu pęczek młodych liści selera, laski są erzacem
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry (1. razem z łodyżkami, 2. może być mrożona)
- słoik pulpy pomidorowej
- 2/3 szklanki ciecierzycy
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy
- 1-2 łyżki mąki
- oliwa
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ew. szczypta szafranu
- ew. łyżka koncentratu pomidorowego
- do podania: cytryna i daktyle
sposób:
Ciecierzycę namoczyć przez noc.
Cebulę i laski selera pokroić na niedużą kostkę. W garnku rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cebulę i selera. Gdy zaczną się złocić na brzegach dodać wszystkie przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dolać nieco ponad litr wody, pomidory, ciecierzycę, soczewicę, posiekaną (drobno!) natkę i kolendrę. Gotować przez kolejne 50 minut, aż soczewica i ciecierzyca będą miękkie. Roztrzepać łyżkę mąki (lub dwie w zależności od gęstości zupy) w wodzie - można dodać również koncentrat pomidorowy - i wlać do zupy, żeby ją zagęścić.
Podawać skropione sokiem cytrynowym i przegryzać daktylami.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz