na podstawie: http://jajem.blogspot.com/2012/07/kluski-szare-ziemniaczane.html
składniki (na 4 porcje):
- 1,2 kg ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
na omastę:
- kostka (200 g) wędzonego zamrożonego i rozmrożonego tofu
- 2 średnie cebule
- 3 większe ząbki czosnku
- 2 łyżki martwych drożdży
- łyżka sosu sojowego
- pieprz
- olej, masło
sposób:
Zacząć od przygotowania omasty: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Tofu odcisnąć z nadmiaru wody i poszarpać. Na rozgrzany olej na patelni wrzucić poszarpane tofu i smażyć aż zacznie być chrupiące i złotawe. Wtedy dodać czosnek i połowę przygotowanej cebuli. Podsmażyć, aż cebula zacznie chwytać kolor na brzegach. Wtedy dodać sos sojowy, pieprz, drożdże, wymieszać i dodać pozostałą cebulę i masło. Podsmażyć jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniego poziomu podsmażenia cebuli.
W dużym garnku nastawić wodę do zagotowania.
Ziemniaki obrać, pokroić na większe kawałki i zblendować na papkę. Papkę odcisnąć z wody (nie do poziomu suchego wióru, a tak, żeby po prostu pozbyć się części wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, sól, pieprz, mąkę pszenną i ziemniaczną i wymieszać. Ma powstać masa o gęstości gęstej śmietany (łyżka stoi).
Do gotującej się osolonej wody wkładać porcje ciasta łyżeczką i od wypłynięcia gotować jeszcze 8-10 minut.
Można podawać z kapustą zasmażaną.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz