szare kluski

 na podstawie: http://jajem.blogspot.com/2012/07/kluski-szare-ziemniaczane.html


składniki (na 4 porcje):

  • 1,2 kg ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
na omastę:
  • kostka (200 g) wędzonego zamrożonego i rozmrożonego tofu
  • 2 średnie cebule
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki martwych drożdży
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • olej, masło

sposób:

Zacząć od przygotowania omasty: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Tofu odcisnąć z nadmiaru wody i poszarpać. Na rozgrzany olej na patelni wrzucić poszarpane tofu i smażyć aż zacznie być chrupiące i złotawe. Wtedy dodać czosnek i połowę przygotowanej cebuli. Podsmażyć, aż cebula zacznie chwytać kolor na brzegach. Wtedy dodać sos sojowy, pieprz, drożdże, wymieszać i dodać pozostałą cebulę i masło. Podsmażyć jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniego poziomu podsmażenia cebuli.

W dużym garnku nastawić wodę do zagotowania.

Ziemniaki obrać, pokroić na większe kawałki i zblendować na papkę. Papkę odcisnąć z wody (nie do poziomu suchego wióru, a tak, żeby po prostu pozbyć się części wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, sól, pieprz, mąkę pszenną i ziemniaczną i wymieszać. Ma powstać masa o gęstości gęstej śmietany (łyżka stoi).

Do gotującej się osolonej wody wkładać porcje ciasta łyżeczką i od wypłynięcia gotować jeszcze 8-10 minut.

Można podawać z kapustą zasmażaną.

koniec.

Komentarze