na podstawie: https://malacukierenka.pl/dyniowe-ciasto-z-imbirem-i-polewa-z-bialej-czekolady.html
składniki:
- 1 starte jabłko lub szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach (do przetestowania)
- 1,5 łyżki startego, świeżego imbiru (startego na małych oczkach) (można spróbować więcej)
- 1/3 szklanki roztopionego masła (ok. 80 g)
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki pokrojonych orzechów laskowych
- 160 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (czyli ok. 5 kulek)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
+ kawałki czekolady, ew. polewa czekoladowa
sposób:
Składniki mokre wymieszać, dodać składniki suche. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać kawałkami czekolady. Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 190 stopni.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz