na bazie różnych przepisów; bulion głównie za: https://www.loveandlemons.com/mushroom-broth/
1. Bulion grzybowy (wystarcza na 5-6 porcji; można mrozić)
składniki:
- 2 żółte cebule
- 3 łyżki oleju
- 30 g suszonych grzybów szitake
- 0,5 kg (lub nieco więcej) pieczarek
- średnia lub duża główka czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 4 cm kawałek kombu
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 2,5 l wody
- łyżeczka soli na koniec
Cebule obrać (skórki zostawić!) i posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i położyć na niego przecięty wszerz czosnek - podsmażyć go i wyjąć. Dalej na ten sam olej położyć pocięty w plastry (wzdłuż) imbir, po chwili posiekaną cebulę, a po chwili pocięte w ćwiartki pieczarki. Smażyć sporadycznie mieszając przez 10-15 minut. Pod koniec można dociążyć pieczarki garnkiem z wodą. Całość ma być mocno przysmażona, nawet miejscami lekko przypalona - wtedy bulion jest głębszy w smaku.
Następnie dolać wody, dorzucić czosnek, skórki z cebuli, suszone grzyby, pieprz, kombu i sos sojowy. Przykryć i gotować 45 min do godziny. Pod koniec gotowania można doprawić solą. Finalnie bulion odcedzić, zachowując nieco kapeluszy shitake.
2. Podanie
składniki:
- cybuchy
- sezam
- makaron (55-60 g/osobę)
- tofu zamrożone i rozmrożone, a następnie odciśnięte z nadmiaru wody i poszarpane. Takie tofu podsmażyć na oleju, aż część kawałków stanie się chrupiąca i do podsmażania dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z 1/3-1/2 główki. Wyłączyć podsmażanie i doprawić łyżką sosu sojowego i 2 łyżeczkami goczugaru.
- sos chilli
- olej sezamowy
- bok czoi (ćwiartka na osobę) - pokroić połówkę na 6 części wzdłuż i podsmażyć na patelni na oleju sezamowym; doprawić jedynie solą.
- marchewka (1 średnia na dwie porcje). Marchewkę obrać i obeiraczką pokroić na cieniutkie wstążki. Wstążki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju sezamowego, zdjąć z patelni i doprawić pół łyżki sosu sojowego i czarnym sezamem
- shitake z bulionu (wrzucić do podsmażenia razem z bok czojem)
- różowy imbir marynowany
- jajko zbędne
Komentarze
Prześlij komentarz