ramen grzybowy

 na bazie różnych przepisów; bulion głównie za: https://www.loveandlemons.com/mushroom-broth/


1. Bulion grzybowy (wystarcza na 5-6 porcji; można mrozić)

składniki:

  • 2 żółte cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g suszonych grzybów szitake
  • 0,5 kg (lub nieco więcej) pieczarek
  • średnia lub duża główka czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 4 cm kawałek kombu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2,5 l wody
  • łyżeczka soli na koniec

sposób:

Cebule obrać (skórki zostawić!) i posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i położyć na niego przecięty wszerz czosnek - podsmażyć go i wyjąć. Dalej na ten sam olej położyć pocięty w plastry (wzdłuż) imbir, po chwili posiekaną cebulę, a po chwili pocięte w ćwiartki pieczarki. Smażyć sporadycznie mieszając przez 10-15 minut. Pod koniec można dociążyć pieczarki garnkiem z wodą. Całość ma być mocno przysmażona, nawet miejscami lekko przypalona - wtedy bulion jest głębszy w smaku.

Następnie dolać wody, dorzucić czosnek, skórki z cebuli, suszone grzyby, pieprz, kombu i sos sojowy. Przykryć i gotować 45 min do godziny. Pod koniec gotowania można doprawić solą. Finalnie bulion odcedzić, zachowując nieco kapeluszy shitake.

2. Podanie

składniki:

  • cybuchy
  • sezam
  • makaron (55-60 g/osobę)
  • tofu zamrożone i rozmrożone, a następnie odciśnięte z nadmiaru wody i poszarpane. Takie tofu podsmażyć na oleju, aż część kawałków stanie się chrupiąca i do podsmażania dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z 1/3-1/2 główki. Wyłączyć podsmażanie i doprawić łyżką sosu sojowego i 2 łyżeczkami goczugaru.
  • sos chilli
  • olej sezamowy
  • bok czoi (ćwiartka na osobę) - pokroić połówkę na 6 części wzdłuż i podsmażyć na patelni na oleju sezamowym; doprawić jedynie solą.
  • marchewka (1 średnia na dwie porcje). Marchewkę obrać i obeiraczką pokroić na cieniutkie wstążki. Wstążki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju sezamowego, zdjąć z patelni i doprawić pół łyżki sosu sojowego i czarnym sezamem
  • shitake z bulionu (wrzucić do podsmażenia razem z bok czojem)
  • różowy imbir marynowany
  • jajko zbędne

Makaron ubrać w sos chilli i ułożyć na dnie miski i zalać bulionem. Wszystkie pozostałe składniki ułożyć.

koniec.


Komentarze