makowiec japoński

 na podstawie: https://www.rozkoszny.pl/czysty-makowiec-japonski-z-kremem-cynamonowym/


składniki:

  • 250 g maku
  • ok. 500 ml mleka owsianego
  • 1/3 szklanki cukru do maku
  • 1/4 szklanki cukru do białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jajek
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
sposób:

Zmielić mak młynkiem do kawy, następnie zagotować z mlekiem, tak, żeby mak wchłonął większość mleka. Często mieszać, żeby mak się nie przypalił. 
Do wystudzonego maku dodać: 1/3 szklanki cukru, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, cynamon, 5 żółtek, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko zblendować. Białka ubić z solą i dodawanym partiami cukrem do sztywności. Ubite białka dodać w kilku partiach do masy makowej, a następnie przelać do keksówki (czerwonej ceramicznej).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.

koniec.

Komentarze