grzyby po rosyjsku (obiadowe)

 na podstawie: https://www.hajduczeknaturalnie.pl/grzyby-po-rosyjsku/


składniki:

  • 1 kg leśnych grzybów (mogą być dowolne mieszane)
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • koperek lub natka
  • olej, masło
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 kulki jałowca
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mąki
  • kubek śmietany
  • sól i pieprz
  • ziemniaki (również ok. 1 kg) lub kasza

sposób:
Grzyby oczyścić, pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę i na dużej patelni podsmażyć do zezłocenia. Dodać posiekany czosnek, grzyby i przyprawy. Smażyć na niewielkim ogniu, do czasu, aż z grzybów odparuje większość wody i zaczną się podsmażać. Teraz dodać mąkę rozmieszaną ze śmietaną.

W międzyczasie ugotować ziemniaki pokrojone w plastry lub kaszę.
Wersja z kaszą: Kaszę polać potrawką z grzybów i posypać zieleniną.
wersja z ziemniakami: Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. C. W garnku żeliwnym układać warstwami ziemniaki i grzyby i zapiekać przez 20-30 minut. Podawać posypane zieleniną. Odgrzewane kolejnego dnia jeszcze lepsze.

koniec.

Komentarze