na podstawie: https://www.hajduczeknaturalnie.pl/grzyby-po-rosyjsku/
składniki:
- 1 kg leśnych grzybów (mogą być dowolne mieszane)
- 2 cebule
- duży ząbek czosnku
- koperek lub natka
- olej, masło
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 kulki jałowca
- 2 liście laurowe
- łyżka mąki
- kubek śmietany
- sól i pieprz
- ziemniaki (również ok. 1 kg) lub kasza
sposób:
Grzyby oczyścić, pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę i na dużej patelni podsmażyć do zezłocenia. Dodać posiekany czosnek, grzyby i przyprawy. Smażyć na niewielkim ogniu, do czasu, aż z grzybów odparuje większość wody i zaczną się podsmażać. Teraz dodać mąkę rozmieszaną ze śmietaną.
W międzyczasie ugotować ziemniaki pokrojone w plastry lub kaszę.
Wersja z kaszą: Kaszę polać potrawką z grzybów i posypać zieleniną.
wersja z ziemniakami: Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. C. W garnku żeliwnym układać warstwami ziemniaki i grzyby i zapiekać przez 20-30 minut. Podawać posypane zieleniną. Odgrzewane kolejnego dnia jeszcze lepsze.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz