عدسی (adasi) - perska zupa z soczewicy

 na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=xhE4e3T6284


składniki (na 4 bardzo duże porcje, a właściwie to na 5-6; w nawiasach podaję do spróbowania na 4 porcje):

  • 1 i 1/3 szklanki (1 szklanka) zielonej soczewicy wymoczonej przez noc
  • (1 duża cebula) spora cebula albo i półtorej
  • pęczek natki pietruszki
  • (5) 6 większych ząbków czosnku
  • (3 ziemniaki) 4 niewielkie ziemniaki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki suszonej otartej mięty
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy

sposób:
W garnku rogrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w pióra cebulę i podsmażamy do skarmelizowania. W międzyczasie zajmujemy się soczewicą - trzeba ją nieco pomasować/potrzeć, tak, żeby zeszła część skórek i został złoty środek. Płuczemy ją, aż wypłuczemy większość oderwanych skórek. Do zezłoconej cebuli dodajemy czosnek posiekany wzdłuż ząbków. Podsmażamy całość chwilę i dodajemy sól, pieprz, kumin, kurkumę i podsmażamy przez chwilę. Następnie odbieramy jakieś 2 łyżki do rondelka (przyda się do przybrania), a do garnka dodajemy opłukaną soczewicę i dolewamy wrzątku - tyle, żeby przykrył soczewicę i było go jakieś dwa centymetry ponad powierzchnię soczewicy. Do tego dodajemy obrane i posiekane w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez pół godziny.
Przybranie: rondelek z odebranymi dwiema łyżkami cebuli i czosnku podgrzewamy, dodajemy jeszcze z łyżkę oliwy i łyżkę, lub więcej otartej mięty - chwilę podsmażamy.
Zupę podajemy obficie posypaną posiekaną natką, polaną sporą ilością soku z cytryny (kluczowe!) i z podsmażoną cabulą, czosnkiem i miętą.

koniec.

Komentarze