składniki cz. 1 (na "kiełbaskę"):
- olej rzepakowy (pewnie ok. 30 ml)
- 1 kostka wędzonego tofu uprzednio zamrożonego i rozmrożonego
- 1 średnia cebula
- pół kwaśnego jabłka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- 5-6 ząbków czosnku (może być i pół główki)
- sól i sporo pieprzu
składniki cz. 2 (na właściwe pieczone - na 4 porcje):
- 1,2 kg ziemniaków (przed obraniem
- 2 średnie marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- sól, pieprz
sposób:
Najpierw przygotowujemy "kiełbaskę". Zamrożone i rozmrożone tofu należy zgnieść, tak, żeby pozbawić go wody, a następnie poszarpać na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tofu - podsmażamy do czasu, aż będzie złote - ma być sprężyste, miejscami chrupiące. Gdy osiągniemy taki efekt dodajemy posiekaną w niewielką kostkę cebulę i podsmażamy, aż będzie zeszklona i zacznie się złocić na brzegach. Wtedy dodajemy pokrojony w cienkie plastry lub posiekany czosnek, a chwilę później posiekane lub starte na tarce jabłko. Gdy jabłko zacznie się rozprażać dodajemy przyprawy, czyli majeranek, płatki drożdżowe, sos sojowy, sól i pieprz.
Włączyć piekarnik do rozgrania do ok. 180-200 st.
Teraz można przystąpić do przygotowania właściwego dania: ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w półkrążki. Na dno garnka wlać nieco oleju i układać warstwami ziemniaki, "kiełbaskę", cebulę, marchewkę, natkę - każdą warstwę trochę posolić i popieprzyć.
Piec pod przykryciem ok. 45 min, potem można jeszcze odkryć i dopiekać jeszcze kwadrans.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz