pieczone / ziemniaczki po cabańsku

 składniki cz. 1 (na "kiełbaskę"):

  • olej rzepakowy (pewnie ok. 30 ml)
  • 1 kostka wędzonego tofu uprzednio zamrożonego i rozmrożonego
  • 1 średnia cebula
  • pół kwaśnego jabłka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • 5-6 ząbków czosnku (może być i pół główki)
  • sól i sporo pieprzu

składniki cz. 2 (na właściwe pieczone - na 4 porcje):

  • 1,2 kg ziemniaków (przed obraniem
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

sposób:

Najpierw przygotowujemy "kiełbaskę". Zamrożone i rozmrożone tofu należy zgnieść, tak, żeby pozbawić go wody, a następnie poszarpać na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tofu - podsmażamy do czasu, aż będzie złote - ma być sprężyste, miejscami chrupiące. Gdy osiągniemy taki efekt dodajemy posiekaną w niewielką kostkę cebulę i podsmażamy, aż będzie zeszklona i zacznie się złocić na brzegach. Wtedy dodajemy pokrojony w cienkie plastry lub posiekany czosnek, a chwilę później posiekane lub starte na tarce jabłko. Gdy jabłko zacznie się rozprażać dodajemy przyprawy, czyli majeranek, płatki drożdżowe, sos sojowy, sól i pieprz.

Włączyć piekarnik do rozgrania do ok. 180-200 st.
Teraz można przystąpić do przygotowania właściwego dania: ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w półkrążki. Na dno garnka wlać nieco oleju i układać warstwami ziemniaki, "kiełbaskę", cebulę, marchewkę, natkę - każdą warstwę trochę posolić i popieprzyć.
Piec pod przykryciem ok. 45 min, potem można jeszcze odkryć i dopiekać jeszcze kwadrans.

koniec.

Komentarze