na podstawie: https://bakinghermann.com/keshek-el-fouqara-lebanese-bulgur-cheese/
składniki:
wersja I z kaszy:
- kaszy bulgur (mniej więcej 1/3 litrowego słoika)
- woda
- sól niejodowana
- przyprawy do obtoczenia, np. czerwona czubryca + goczugaru + sezam + tymianek
- oliwa z pierwszego i drugiego tłoczenia
wersja II z orzechów nerkowca:
- pół litrowego słoika kiszonych orzechów nerkowca (instrukcja kiszenia poniżej)
- około 2 garści orzechów nerkowca
- przyprawy do obtoczenia, np. czerwona czubryca + goczugaru + sezam + tymianek
- oliwa z pierwszego i drugiego tłoczenia
sposób:
Pusty słoik wytarować na wadze, wsypać a) 1/3 wysokości kaszy b) 2/3 wysokości orzechów nerkowca, dolać wody do pełna i zważyć. Obliczyć 3-3,5% wagi i tyle dodać soli (można, ale nie trzeba zaszczepić). Odstawić do ukiszenia na min 2 tygodnie.
wersja I:
Po tym czasie kaszę odcedzić na sicie, a następnie zblendować. Doprawić solą do smaku.
wersja II:
Orzechy nie kiszone pogotować przez 20-25 minut w wodzie i odcedzić. Orzechy kiszone odcedzić na sicie, przelać wodą i ponownie odcedzić. Zarówno kiszone, jak i gotowane zmieszać razem i zblendować na gładką pastę. Doprawić solą do smaku.
Obie wersje: Pastę formować w kulki wielkości małego orzecha wołoskiego i obtaczać w przyprawach, a następnie układać w słoiku; całość zalać mieszaną oliwą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej lub na dłużej w lodówce.
Po tym czasie ser gotowy jest do jedzenia.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz