(przepis od Ewy - siostry Muminka - z bardzo drobnymi modyfikacjami)
składniki:
sposób:
300 g mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i wyrobić. Podzielić na pół. Do pierwszej połowy dodać pozostałe 20g mąki, wymieszać i włożyć do lodówki (to będzie kruszonka). Do drugiej połowy dodać żółtko i 1-2 łyżeczki zimnej wody.
Również włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciastem, które na czas rozgrzewania piekarnika do 180 st., dalej ma być trzymane w lodówce.
Ciasto podpiec w piekarniku przez 15 min. W tym czasie wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną.
Owoce wyłożyć na podpieczony spód i obsypać kruszonką.
Piec 35-45 minut.
koniec.
składniki:
- 320 g mąki
- 120 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kg czerwonej porzeczki, może być też rabarbar, zapewne czarna porzeczka bądź inny kwaskowaty owoc
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
sposób:
300 g mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i wyrobić. Podzielić na pół. Do pierwszej połowy dodać pozostałe 20g mąki, wymieszać i włożyć do lodówki (to będzie kruszonka). Do drugiej połowy dodać żółtko i 1-2 łyżeczki zimnej wody.
Również włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciastem, które na czas rozgrzewania piekarnika do 180 st., dalej ma być trzymane w lodówce.
Ciasto podpiec w piekarniku przez 15 min. W tym czasie wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną.
Owoce wyłożyć na podpieczony spód i obsypać kruszonką.
Piec 35-45 minut.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz