nepalska sałatka ziemniaczana ćiukani

na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=8BJlyvbYQSw


składniki (na 4 porcje):

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 kubka (ok 300 ml) wege śmietany lub jogurtu (powinno to być dosyć rzadkie)
  • pęczek liści kolendry
  • jedna średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • posiekane jedno zielone chilli (lub więcej)
  • pół łyżeczki suszonego mielonego chilli
  • sok z 2/3 cytryny
  • pół do 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki nasion kozieradki
  • sól do smaku

sposób:
Do miski wrzucamy śmietanę, pocięte na bardzo dużą kostkę ziemniaki, posiekaną w pióra cebulę i w plastry papryczkę chilli. Na to wsypujemy posiekaną kolendrę, sól, suszoną papryczkę chilli i sok z cytryny. Na małej patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego nasiona kozieradki i posmażyć do czasu aż staną się ciemno-brązowe, następnie wyłączyć palnik i dorzucić kurkumę i wymieszać. Gorącą zawartość patelni wlać do miski z sałatką. Całość wymieszać.

koniec.

Komentarze