na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=8BJlyvbYQSw
składniki (na 4 porcje):
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1,5 kubka (ok 300 ml) wege śmietany lub jogurtu (powinno to być dosyć rzadkie)
- pęczek liści kolendry
- jedna średnia czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- posiekane jedno zielone chilli (lub więcej)
- pół łyżeczki suszonego mielonego chilli
- sok z 2/3 cytryny
- pół do 2/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki nasion kozieradki
- sól do smaku
sposób:
Do miski wrzucamy śmietanę, pocięte na bardzo dużą kostkę ziemniaki, posiekaną w pióra cebulę i w plastry papryczkę chilli. Na to wsypujemy posiekaną kolendrę, sól, suszoną papryczkę chilli i sok z cytryny. Na małej patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego nasiona kozieradki i posmażyć do czasu aż staną się ciemno-brązowe, następnie wyłączyć palnik i dorzucić kurkumę i wymieszać. Gorącą zawartość patelni wlać do miski z sałatką. Całość wymieszać.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz