na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=Y60HbzowO90
czas przygotowania: 45 min + 25 min gotowania
składniki (na 4 porcje):
- 250 g czerwonej soczewicy
- olej
- ok 220 g czerwonej cebuli
- 15 g drobno posiekanego imbiru
- 15 g czosnku przeciśniętego przez praskę
- ostra papryka (najlepiej zieloną)
- łyżeczka kolendry w proszku
- łyżeczka chili w proszku
- łyżeczka kurkumy
- ok. 300 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 250 g pomidorów ze słoika
- 1 lub 1,5 łyżeczki soli
- niewielki pęczek liści kolendry
na sos:
- 50 g masła
- 10 g czosnku posiekanego w niezbyt cienkie plastry
- suszona papryczka chili (jakieś 3 sztuki w całości, lub pół łyżeczki grubo mielonego)
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki kuminu
sposób:
Soczewicę opłukać na sicie i zalać wodą na 20 min. W tym czasie w garnku żeliwnym rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę - smażyć aż zacznie na brzegach chwytać złoty kolor. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir oraz ostrą papryczkę (w całości lub grubo posiekaną). Posmażyć chwilkę i dodać przyprawy. Posmażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory. Posmażyć do czasu aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać odcedzoną soczewicę i zalać całość wodą (nieco ponad 1,5 litra - tak, żeby soczewica była dobrze przykryta). Wymieszać i gotować pod przykryciem około 30 min. W tym czasie na małej patelni roztopić masło dodać czosnek, kumin, suszone papryczki chili, posmażyć chwilę i na koniec dodać jeszcze słodką paprykę. Posmażyć jeszcze chwilę, mieszając.
Posiekaną kolendrę i sos można dodać albo do garnka z gotującą się soczewicą, albo już bezpośrednio do miseczki, w której się dal podaje.
Całość podawać z pieczywem lub ryżem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz