dal tadka

 na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=Y60HbzowO90

czas przygotowania: 45 min + 25 min gotowania

składniki (na 4 porcje):

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • olej
  • ok 220 g czerwonej cebuli
  • 15 g drobno posiekanego imbiru
  • 15 g czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ostra papryka (najlepiej zieloną)
  • łyżeczka kolendry w proszku
  • łyżeczka chili w proszku
  • łyżeczka kurkumy
  • ok. 300 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 250 g pomidorów ze słoika
  • 1 lub 1,5 łyżeczki soli
  • niewielki pęczek liści kolendry
na sos:
  • 50 g masła
  • 10 g czosnku posiekanego w niezbyt cienkie plastry
  • suszona papryczka chili (jakieś 3 sztuki w całości, lub pół łyżeczki grubo mielonego)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki kuminu

sposób:

Soczewicę opłukać na sicie i zalać wodą na 20 min. W tym czasie w garnku żeliwnym rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę - smażyć aż zacznie na brzegach chwytać złoty kolor. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir oraz ostrą papryczkę (w całości lub grubo posiekaną). Posmażyć chwilkę i dodać przyprawy. Posmażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory. Posmażyć do czasu aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać odcedzoną soczewicę i zalać całość wodą (nieco ponad 1,5 litra - tak, żeby soczewica była dobrze przykryta). Wymieszać i gotować pod przykryciem około 30 min. W tym czasie na małej patelni roztopić masło dodać czosnek, kumin, suszone papryczki chili, posmażyć chwilę i na koniec dodać jeszcze słodką paprykę. Posmażyć jeszcze chwilę, mieszając.
Posiekaną kolendrę i sos można dodać albo do garnka z gotującą się soczewicą, albo już bezpośrednio do miseczki, w której się dal podaje.
Całość podawać z pieczywem lub ryżem.

koniec.

Komentarze