tajska sałatka z boczniaków

 na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/tajskie-boczniaki-z-grilla/

składniki (na 4 porcje):

  • 630-650 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól (spora szczypta)
  • pieprz
sos:
  • sok z limonki
  • 1 trawa cytrynowa lub otarta skórka z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 malutka papryczka chilli z pestkami
zielsko:
  • mały pęczek (większa garść) mięty
  • duży pęczek (2 garście) kolendry
  • 3 malutkie młode cebulki lub 1 niewielka czerwona cebula
  • można dodać nieco szczypioru

sposób:

Boczniaki poszarpać na cienkie paski i wymieszać w misce z olejem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i wrzucić boczniaki. Usmażyć je ciśnieniowo (używając garnka żeliwnego). Między czasie przygotować sos: bardzo drobno posiekać trawę cytrynową i wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami. Cebulę pokroić na cieniutkie półplastry, miętę i kolendrę pokroić.
Usmażone boczniaki wrzucić do miski, polać sosem i wymieszać, a następnie dodać zieleninę.
Dobra zarówno na ciepło (czyli podawana od razu), jak i na zimno.

koniec.

Komentarze