na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/tajskie-boczniaki-z-grilla/
składniki (na 4 porcje):
- 630-650 g boczniaków
- 2 łyżki oleju
- sól (spora szczypta)
- pieprz
sos:
- sok z limonki
- 1 trawa cytrynowa lub otarta skórka z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 malutka papryczka chilli z pestkami
zielsko:
- mały pęczek (większa garść) mięty
- duży pęczek (2 garście) kolendry
- 3 malutkie młode cebulki lub 1 niewielka czerwona cebula
- można dodać nieco szczypioru
sposób:
Boczniaki poszarpać na cienkie paski i wymieszać w misce z olejem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i wrzucić boczniaki. Usmażyć je ciśnieniowo (używając garnka żeliwnego). Między czasie przygotować sos: bardzo drobno posiekać trawę cytrynową i wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami. Cebulę pokroić na cieniutkie półplastry, miętę i kolendrę pokroić.
Usmażone boczniaki wrzucić do miski, polać sosem i wymieszać, a następnie dodać zieleninę.
Dobra zarówno na ciepło (czyli podawana od razu), jak i na zimno.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz