hotteoki, czyli koreańskie placki na słodko

na podstawie: https://zhangcatherine.com/hotteok/ 

składniki (na 12 placków, czyli 4 porcje):

  • 360 g mąki pszennej
  • 45 g mąki z ryżu kleistego
  • 340 ml wody
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
na farsz:
  • 45 g sezamu
  • 45 g ziaren słonecznika (można dodać też posiekane orzechy ziemne)
  • 60 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu

sposób:

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i odstawić do wyrośnięcia (mniej-więcej podwojenia objętości). W misce wymieszać wszystkie składniki farszu.
Do smażenia najlepiej jak są dwie osoby: jedna operuje na patelni, druga przygotowuje placki. W celu przygotowania placków: na duży talerz wylać nieco oleju i otłuścić nim dłonie. Nabrać łyżkę ciasta (jest dosyć lejące i lepkie. Ciasto rozpłaszczyć na dłoni i wsypać do niego łyżeczkę/pół łyżki farszu, a następnie zalepić, jak mieszek. Smażyć na patelni z olejem z dwóch stron do uzyskania koloru złoto-brązowego.

koniec.

Komentarze