na podstawie: https://zhangcatherine.com/hotteok/
składniki (na 12 placków, czyli 4 porcje):
- 360 g mąki pszennej
- 45 g mąki z ryżu kleistego
- 340 ml wody
- łyżka cukru
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
na farsz:
- 45 g sezamu
- 45 g ziaren słonecznika (można dodać też posiekane orzechy ziemne)
- 60 g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
sposób:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i odstawić do wyrośnięcia (mniej-więcej podwojenia objętości). W misce wymieszać wszystkie składniki farszu.
Do smażenia najlepiej jak są dwie osoby: jedna operuje na patelni, druga przygotowuje placki. W celu przygotowania placków: na duży talerz wylać nieco oleju i otłuścić nim dłonie. Nabrać łyżkę ciasta (jest dosyć lejące i lepkie. Ciasto rozpłaszczyć na dłoni i wsypać do niego łyżeczkę/pół łyżki farszu, a następnie zalepić, jak mieszek. Smażyć na patelni z olejem z dwóch stron do uzyskania koloru złoto-brązowego.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz