jajecznica z kolendrą

 na podstawie: https://ottolenghi.co.uk/recipes/egg-rougaille


składniki:

  • 3-4 jajka (w zależności od wielkości jajek i głodu)
  • pół słoika pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona papryczka chili albo połówka halapeńio (może być marynowane)
  • łyżka soku z cytryny
  • pół pęczka kolendry (zarówno liście jak i łodyżki)
  • 70-90 ml wody
  • sól
  • oliwa

sposób:
Jajka ze szczyptą soli roztrzepać trzepaczką w misce. W małej miseczce wymieszać posiekane chilli/halapeńo z cytryną i odstawić. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wylać jajka i usmażyć omlet. Gdy omlet będzie prawie zupełnie ścięty odwrócić go i pokroić na 3-5 cm kawałki łyżką i spowrotem wrzucić do miski (nie smażyć za długo, bo się robi suchy).
Na patelnię wlać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. posmażyć do czasu, aż cebula zacznie się złocić. Wtedy dodać drobno posiekane łodyżki kolendrowe i zaraz potem pomidory. Posolić i posmażyć całość, aż zgęstnieje. Wtedy dolać wody i wrzucić fragmenty omletowe. Poczekać aż omlet zaabsorbuje nieco sosu, wyłączyć ogień pod patelnią.
Na koniec dodać zamarynowaną w soku cytrynowym papryczkę (razem z sokiem) i posiekane liście kolendry.

koniec.

Komentarze