surówka z selera, jabłka i kolendry

 na podstawie: https://honestcooking.com/celery-root-and-apple-slaw/


składniki (na 2 bardzo duże porcje lub 4 małe):

  • pół średniego lub niewielkiego korzenia selera
  • niewielka czerwona cebula
  • jedno jabłko (najlepiej szara reneta)
  • sok 3/4 soczystej limonki lub jednej przeciętnie soczystej
  • pół pęczka kolendry
  • papryczka halapenio (może być marynowana), w ostateczności mogą być też suszone płatki chilli
  • ok. łyżka oliwy z oliwek
  • sól

sposób:
Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z jabłkiem. Całość skropić sokiem z limonki. Cebulę pokroić w cieniutkie ćwierć-krążki, liście kolendry posiekać. Papryczkę pokroić drobno. Całość polać oliwą, posolić i wymieszać.

Komentarze