składniki:
- 200 g mąki
- 140 g wody
- 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka lub dwie oliwy z pierwszego tłoczenia (można pominąć)
sposób:
Wymieszać wszystkie składniki razem i odstawić do hydrolizy i aktywizacji drożdży na 45 min do godziny. Szybko wyrobić ciasto metodą rozciągania i składania. Przełożyć do miski i przykryć talerzykiem lub workiem foliowym i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 4 równe części i na oprószonym mąką stole rozwałkować na cienkie placki. Każdy z placków smażyć na suchej, rozgrzanej patelni z jednej strony 2-3 minuty, a następnie z drugiej strony 1-2 minuty. Mają powstać pękate baloniki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz