twaróg nerkowcowy

 trochę na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=v6Q9ZQSsZsQ&t=6s i jeszcze kilku innych przepisów.


składniki:

  • 200 ml orzechów nerkowca
  • pół łyżeczki soli
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 2 kapsułki probiotyku
  • 3-4 łyżeczki nieaktywnych drożdży
  • 600 ml wody

sposób:
Orzechy nerkowca namoczyć przez noc. Odlać wodę, orzechy wypłukać i wrzucić do dużego blendera. Dodać sól i ok. 300 ml wody i blendować długo - do uzyskania jak najgładszej pasty; podczas blendowania stopniowo dodawać wody. Gdy osiągniemy już gładką konsystencję przelewamy całość do garnka i na średnim ogniu zagotowujemy i gotujemy przez ok. 5 min (mieszać w między czasie, bo przywiera do dna!). Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odczekujemy kilka minut, a następnie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy garnek pod przykryciem na kilka godzin, żeby masa się ścięła (może być na noc, albo do wieczora, jeśli przygotowywanie odbyło się rano).
Po odstaniu przygotować miskę i sitko. Na sitko położyć gazę i delikatnie przelać/przełożyć chochlą masę z garnka. Teraz odstawić pod przykryciem na kolejne 6-10 godzin (może być teraz na noc), żeby z masy się odsączył nadmiar wody.
Po odkapaniu masę przełożyć do miski lub pojemnika, dodać probiotyk i drożdże oraz można dodać więcej soli do smaku; porządnie wymieszać. Odstawić jeszcze na 12-24 godziny do zaktywizowania się bakterii probiotycznych (można, ale nie trzeba, w tym czasie uformować ser w gazie), a następnie ser przełożyć do lodówki. Jest już gotowy do jedzenia.

koniec.

Komentarze