piwo imbirowe

 na podstawie przepisu z książki Sandora Ellixa Katza "Dzika fermentacja"

składniki na starter (ginger bug):

  • cukier
  • imbir
  • woda
składniki na ok 6 litrów piwa:
  • aktywny ginger bug
  • 4-8 cytryn (w zależności od tego jak bardzo są soczyste)
  • 70 g imbiru
  • 1,5 szklanki cukru

sposób:

Przygotować starter: 
Pierwszego dnia zetrzeć na tarce niewielką ilość imbiru ze skórką (tak, żeby po starciu była łyżeczka - dwie imbiru); wrzucić do słoika, w którym będziemy przygotowywać starter. Dodać 2 łyżeczki cukru i dolać nieco wody (pozbawionej chloru) - tyle tylko, żeby przykryła zawartość. Odstawić w ciepłe miejsce. Ciepło jest tu kluczowe, w temperaturze poniżej 21 st. prawie na pewno się to nie uda.
Drugiego dnia zetrzeć kolejną łyżeczkę imbiru i dodać do słoika, dodać również tyleż cukru. Jeśli trzeba, to również wody (dalej ma ledwo przykrywać całość). I odstawić w ciepłe miejsce.
W kolejne dni powtarzamy cały proces, aż gigner bug zacznie musować. Może to nastąpić już trzeciego dnia, a może dopiero szóstego. Wiele zależy od temperatury otoczenia i aktywności bakterii i grzybów w skórce imbirowej.

Mając aktywny starter możemy przystąpić do produkcji piwa.

Zetrzeć 70g imbiru i wrzucić do garnka. Zalać go 0,5-1 l wody i gotować przez 20-30 min na małym ogniu. W tym czasie wycisnąć sok z cytryn. Następnie zawartość przelać przez sito do dużego garnka/miski, dodać szklankę cukru i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dolać zimnej wody, tak, żeby w sumie było niemal 6 litrów płynu i wtedy (również przez sito) dodać aktywny ginger bug oraz sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i rozlać do butelek. Następnie czekamy 3-6 dni (znowu w zależności od temperatury), dobrze jest, począwszy od 3 dnia otwierać raz dziennie butelki, żeby je odgazować nieco.

koniec.

Komentarze