przepis na podstawie: https://whiteplate.com/2017/04/sirocco-sabriny-ghayour-kalafior-marynowany-w-przyprawach/
składniki:
sos pomidorowy:
- kilka łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400-500g (puszka) krojonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki cukru
kalafior:
- 850 g różyczek kalafiora (to ok. 1 kg całego kalafiora)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki wędzonej sproszkowanej papryki
- kilka łyżek kwasu z kiszonych cytryn (gdy niedostępny można zamienić na sok z połówki cytryny)
- sól
- nieco oliwy
- olej roślinny do smażenia
dodatki:
- śmietana
- natka lub kolendra
- ryż
sposób:
Rozgrzać rondel na średnim ogniu, na oliwie podsmażyć czosnek na złoto. Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
Przyprawy wymieszać z kwasem cytrynowym i 2-3 łyżkami oliwy oraz solą (w przypadku gdy używamy kwasu z kiszonych cytryn, wydaje się że wystarczy płaska łyżeczka, jeśli używamy soku cytrynowego to ok 1,5 łyżeczki). Dodać różyczki kalafiora, wymieszać tak, żeby marynata oblepiła kalafiora i odstawić na ok. 20 minut. Smażyć różyczki kalafiora aż będą ciemnozłote.
Podawać ze śmietaną, sosem pomidorowym i ryżem, posypane zieleniną.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz