kalafior marynowany w przyprawach



składniki:

sos pomidorowy:
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400-500g (puszka) krojonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki cukru

kalafior:
  • 850 g różyczek kalafiora (to ok. 1 kg całego kalafiora)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki wędzonej sproszkowanej papryki
  • kilka łyżek kwasu z kiszonych cytryn (gdy niedostępny można zamienić na sok z połówki cytryny)
  • sól
  • nieco oliwy
  • olej roślinny do smażenia

dodatki:
  • śmietana
  • natka lub kolendra
  • ryż

sposób:

Rozgrzać rondel na średnim ogniu, na oliwie podsmażyć czosnek na złoto. Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
Przyprawy wymieszać z kwasem cytrynowym i 2-3 łyżkami oliwy oraz solą (w przypadku gdy używamy kwasu z kiszonych cytryn, wydaje się że wystarczy płaska łyżeczka, jeśli używamy soku cytrynowego to ok 1,5 łyżeczki). Dodać różyczki kalafiora, wymieszać tak, żeby marynata oblepiła kalafiora i odstawić na ok. 20 minut. Smażyć różyczki kalafiora aż będą ciemnozłote.
Podawać ze śmietaną, sosem pomidorowym i ryżem, posypane zieleniną.

koniec.

Komentarze