na podstawie: https://www.olgasmile.com/chlodnik-weganski.html
składniki:
- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- 5-7 ogórków świeżych
- 5-7 ogórków kiszonych
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 opakowania wege śmietany (kwaśnej lub jedna kwaśna, jedna słodka)
- woda z kiszonych ogórków
- sól, pieprz
- ew. trochę ostrej papryczki
sposób:
Buraczki umyć, pokroić w niewielką kostkę i ugotować przez ok. 10 min w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać posiekane łodyżki liściowe i liście. Buraczki wystudzić (można studzenie przyspieszyć dodając kilka kostek lodu). W tym czasie pokroić w niewielką kostkę: ogórki świeże, kiszone, rzodkiewkę i posiekać koperek - dodać do wystudzonych buraczków. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i też dodać. A następnie wmieszać śmietany i wodę z ogórków kiszonych w takiej ilości, żeby całość przestała być słodka. Doprawić. Podawać wychłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz