chłodnik litewski

 na podstawie: https://www.olgasmile.com/chlodnik-weganski.html

składniki:

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 5-7 ogórków świeżych
  • 5-7 ogórków kiszonych
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania wege śmietany (kwaśnej lub jedna kwaśna, jedna słodka)
  • woda z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz
  • ew. trochę ostrej papryczki

sposób:
Buraczki umyć, pokroić w niewielką kostkę i ugotować przez ok. 10 min w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać posiekane łodyżki liściowe i liście. Buraczki wystudzić (można studzenie przyspieszyć dodając kilka kostek lodu). W tym czasie pokroić w niewielką kostkę: ogórki świeże, kiszone, rzodkiewkę i posiekać koperek - dodać do wystudzonych buraczków. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i też dodać. A następnie wmieszać śmietany i wodę z ogórków kiszonych w takiej ilości, żeby całość przestała być słodka. Doprawić. Podawać wychłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.

koniec.

Komentarze