na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=gmLQB_nL1aE&list=PLr5BlYuKdFZt0uwBSJ1OQqot3tOueR4Ah&index=3
składniki (na 4 porcje; jeśli jest sezon zimowy i sałatki jest mniej to użyć proporcji podanych w nawiasach wówczas wyjdzie 6 dużych tortilli, a nie 4):
- 2/3 szklanki (1 szklanka) soczewicy - najlepiej po połowie porcji zielonej i czarnej, ale może być tylko jednego rodzaju
- 1 (1,5) szklanki pomidorów w kawałkach
- 1,5-2 (2-2,5) szklanki wody
- 1,5 (2) cebule posiekane
- 3 (4) ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
- oliwa
- 2 łyżeczki płatków chili (można dodatkowo dodać 1 łyżeczkę papryki gochugaru)
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- duża garść czipsów tortillowych (mniej więcej pół paczki)
- opcjonalnie: topiący się wegański ser
- 4 (6) tortilli
salsa (Pico de gallo):
- 2 pomidory
- pęczek liści kolendry
- pół czerwonej cebuli (albo młoda cebulka)
- sok z limonki
zielenina:
- sałata dębowa
- rukola
sposób:
Farsz można przygotować dzień wcześniej. Zaczynamy od rozgrzania 3-4 łyżek oliwy w garnku w którym całość się będzie robiła. dodajemy na oliwę przyprawy (łącznie z solą), żeby się lekko przyrumieniły. Na przyprawy dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy soczewicę oraz pomidory i wodę - całość zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć, tak żeby soczewica się ugotowała, co jakiś czas zamieszać w trakcie gotowania. Wyłączyć ogień i wtedy dodać zgniecione na drobno czipsy tortillowe. Następnie całość studzimy, tak żeby zgęstniało (można zostawić na noc w lodówce).
Przed zjedzeniem przygotowujemy salsę: pomidory siekamy drobno w kostkę, cebulę również oraz kolendrę (można tutaj również dodać halapenio). Nie solimy całości, żeby nie puściło za dużo soku, natomiast oblewamy sokiem z limonki, posolić można dopiero na talerzu.
Przygotowanie do podania: farsz rozsmarowujemy płasko i równo na połowie tortlli, którą następnie składamy (jeśli mamy ser żółty, to dodajemy do środka również ser) i rozkrawany na dwa "trójkąty". Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinkę oleju, posypujemy solą i układamy dwie, złożone na pół tortille i przykrywamy - farsz ma się zagrzać, a totrille zarumienić, następnie obracamy na drugą stronę. Podajemy na talerzu przekrojone na trójkąty z salsą, zieleniną i śmietaną, bądź jogurtem greckim.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz