burrito / taco

 na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=gmLQB_nL1aE&list=PLr5BlYuKdFZt0uwBSJ1OQqot3tOueR4Ah&index=3


składniki (na 4 porcje; jeśli jest sezon zimowy i sałatki jest mniej to użyć proporcji podanych w nawiasach wówczas wyjdzie 6 dużych tortilli, a nie 4):

  • 2/3 szklanki (1 szklanka) soczewicy - najlepiej po połowie porcji zielonej i czarnej, ale może być tylko jednego rodzaju
  • 1 (1,5) szklanki pomidorów w kawałkach
  • 1,5-2 (2-2,5) szklanki wody
  • 1,5 (2) cebule posiekane
  • 3 (4) ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
  • oliwa
  • 2 łyżeczki płatków chili (można dodatkowo dodać 1 łyżeczkę papryki gochugaru)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • duża garść czipsów tortillowych (mniej więcej pół paczki)
  • opcjonalnie: topiący się wegański ser
  • 4 (6) tortilli
salsa (Pico de gallo):
  • 2 pomidory
  • pęczek liści kolendry
  • pół czerwonej cebuli (albo młoda cebulka)
  • sok z limonki
zielenina:
  • sałata dębowa
  • rukola

sposób:
Farsz można przygotować dzień wcześniej. Zaczynamy od rozgrzania 3-4 łyżek oliwy w garnku w którym całość się będzie robiła. dodajemy na oliwę przyprawy (łącznie z solą),  żeby się lekko przyrumieniły. Na przyprawy dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy soczewicę oraz pomidory i wodę - całość zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć, tak żeby soczewica się ugotowała, co jakiś czas zamieszać w trakcie gotowania. Wyłączyć ogień i wtedy dodać zgniecione na drobno czipsy tortillowe. Następnie całość studzimy, tak żeby zgęstniało (można zostawić na noc w lodówce).
Przed zjedzeniem przygotowujemy salsę: pomidory siekamy drobno w kostkę, cebulę również oraz kolendrę (można tutaj również dodać halapenio). Nie solimy całości, żeby nie puściło za dużo soku, natomiast oblewamy sokiem z limonki, posolić można dopiero na talerzu.
Przygotowanie do podania: farsz rozsmarowujemy płasko i równo na połowie tortlli, którą następnie składamy (jeśli mamy ser żółty, to dodajemy do środka również ser) i rozkrawany na dwa "trójkąty". Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinkę oleju, posypujemy solą i układamy dwie, złożone na pół tortille i przykrywamy - farsz ma się zagrzać, a totrille zarumienić, następnie obracamy na drugą stronę. Podajemy na talerzu przekrojone na trójkąty z salsą, zieleniną i śmietaną, bądź jogurtem greckim.

koniec.

Komentarze