zupa marokańska wersja z kiszoną cytryną

 na podstawie: https://www.bonappetit.com/recipe/red-lentil-soup-with-preserved-lemon


składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 centymetrowy kawałek imbiru (obrać i bardzo drobno posiekać)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 puszki pomidorów lub ok 0,5l pomidorów ze słoika
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół kiszonej cytryny
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

sposób:
w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i imbir, aż zaczną nabierać koloru. Dodać kumin, kurkumę i pieprz i posmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać posiekaną drobno cytrynę i koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze tyle czasu, aż koncentrat zacznie ciemnieć. Teraz czas na pomidory, soczewicę i 1-1,5 litra wody. Doprawić solą i gotować ok. 0,5 godziny, aż soczewica będzie miękka.

koniec.

Komentarze