na podstawie: https://www.bonappetit.com/recipe/red-lentil-soup-with-preserved-lemon
składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 centymetrowy kawałek imbiru (obrać i bardzo drobno posiekać)
- 2 łyżeczki kuminu
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 2 puszki pomidorów lub ok 0,5l pomidorów ze słoika
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- pół kiszonej cytryny
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
sposób:
w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i imbir, aż zaczną nabierać koloru. Dodać kumin, kurkumę i pieprz i posmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać posiekaną drobno cytrynę i koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze tyle czasu, aż koncentrat zacznie ciemnieć. Teraz czas na pomidory, soczewicę i 1-1,5 litra wody. Doprawić solą i gotować ok. 0,5 godziny, aż soczewica będzie miękka.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz