na podstawie: https://www.rozkoszny.pl/chrupiace-gniecione-ziemniaki-z-sosem-kimchi/
składniki (na 1 obiad dla 2 osób):
- 750-800 g nieobranych małych ziemniaków, dokładnie umytych (trochę więcej niż normalnie na obiad)
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki (140 g) jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki (90 g) majonezu
- ¾ szklanki (130 g) kimchi, posiekanego drobno
- 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pieprz
- cybuchy z cebulką, pokrojone w cienkie plastry
- sól
sposób:
Ziemniaki ugotować prawie do miękkości (20min) w mocno słonej wodzie. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Ziemniaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy ziemniak zgnieść, tak by przybrał formę nierównomiernego placka (można to zrobić np. szklanką). Polać olejem rzepakowym i posolić. Piec w piekarniku na najwyższym ustawieniu blachy, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące (35-40 minut). Po włożeniu ziemniaków do piekarnika mamy czas na przygotowanie sosu: kimczi, majonez, jogurt/śmietanę wymieszać, doprawić granulowanym czosnkiem, kolendrą i pieprzem, ew. solą. Podawać posypane posiekaną cebulką.
koniec
Komentarze
Prześlij komentarz