ryż z tiebu diene

 na podstawie: https://ugotuj.to/ugotuj/174940003/tiebu+diene/p/ oraz https://www.internationalcuisine.com/thieboudienne/


składniki (na 4 porcje):

  • nieco ponad 1,5 szklanki gruboziarnistego ryżu
  • 1 średnia lub 2 mniejsze cebule
  • 2/3 większego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka miso
  • 3 liście laurowe
  • olej (najlepiej ponoć z orzeszków ziemnych)
  • sól, suszona papryka chilli, tymianek
  • do podania: natka pietruszki

sposób:

Do większego garnka wlewamy olej (ma swobodnie przykryć dno) i rozgrzewamy. Dodajemy drobno posiekaną połowę porcji cebuli i chwilę smażymy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy całość na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas tak długo, aż koncentrat straci kwaśność (nie mniej niż 10 minut). Po tym czasie dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, posiekany/przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy wszystkie przyprawy (w tym miso) oraz ryż i całość mieszamy. Teraz postępujemy jak przy każdym rosotto: mieszamy i sprawdzamy, czy ryż wchłonął już całą wodę, jeśli tak, to dolewamy wody, jeśli nie, to czekamy jeszcze chwilę. I tak do czasu aż ryż będzie miękki - potrwa to nawet 40 minut.
Podajemy posypane natką.

koniec.

Komentarze