na podstawie: https://ugotuj.to/ugotuj/174940003/tiebu+diene/p/ oraz https://www.internationalcuisine.com/thieboudienne/
składniki (na 4 porcje):
- nieco ponad 1,5 szklanki gruboziarnistego ryżu
- 1 średnia lub 2 mniejsze cebule
- 2/3 większego słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka miso
- 3 liście laurowe
- olej (najlepiej ponoć z orzeszków ziemnych)
- sól, suszona papryka chilli, tymianek
- do podania: natka pietruszki
sposób:
Do większego garnka wlewamy olej (ma swobodnie przykryć dno) i rozgrzewamy. Dodajemy drobno posiekaną połowę porcji cebuli i chwilę smażymy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy całość na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas tak długo, aż koncentrat straci kwaśność (nie mniej niż 10 minut). Po tym czasie dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, posiekany/przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy wszystkie przyprawy (w tym miso) oraz ryż i całość mieszamy. Teraz postępujemy jak przy każdym rosotto: mieszamy i sprawdzamy, czy ryż wchłonął już całą wodę, jeśli tak, to dolewamy wody, jeśli nie, to czekamy jeszcze chwilę. I tak do czasu aż ryż będzie miękki - potrwa to nawet 40 minut.
Podajemy posypane natką.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz