na podstawie: https://ottolenghi.co.uk/recipes/portobello-steaks-and-butter-bean-mash-flavour-pg-210
skadniki:
- 8 dużych pieczarek portobello - ok. 650 g (ew. taka waga zwykłych/brązowych pieczarek)
- 10 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1-2 łyżeczki goczugaru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sporo oliwy/oleju (ma porządnie przykryć dno)
- sól
- 1,5 szklanki suchej białej fasoli
- 1,5-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- łyżka oliwy
sposób:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę.
Ugotować fasolę do zupełnej miękkości.
Rozgrzać piekarnik do 160 st C.
Czosnek obrać; cebulę obrać i przekroić na ćwiartki (lub na 6 - 8 części). Do dużego żeliwnego garnka / naczynia żaroodpornego z pokrywką wlać olej, wrzucić wszystkie przyprawy, koncentrat, czosnek i cebulę i na tym ułożyć pieczarki blaszkami do dołu. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na godzinę. Po tym czasie odwrócić pieczarki i odkryć pokrywkę i z powrotem włożyć do piekarnika na 20 minut.
Między czasie zblendować fasolę z sokiem z cytryny, oliwą, solą i 2 łyżkami wody na gładką pastę.
Po 20 minutach dopiekania pieczarki wyjąć, a wszystko pozostałe z garnka zblendować na gładki sos.
Podawać wyłożone na talerzu pieczarki, obok pure i całość polana sosem. Dobrze pasuje do tego sałata.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz