pieczone portobello i pure z fasoli

na podstawie: https://ottolenghi.co.uk/recipes/portobello-steaks-and-butter-bean-mash-flavour-pg-210


skadniki:

  • 8 dużych pieczarek portobello - ok. 650 g (ew. taka waga zwykłych/brązowych pieczarek)
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1-2 łyżeczki goczugaru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sporo oliwy/oleju (ma porządnie przykryć dno)
  • sól
  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • łyżka oliwy


sposób:

Dzień wcześniej namoczyć fasolę.
Ugotować fasolę do zupełnej miękkości.
Rozgrzać piekarnik do 160 st C.
Czosnek obrać; cebulę obrać i przekroić na ćwiartki (lub na 6 - 8 części). Do dużego żeliwnego garnka / naczynia żaroodpornego z pokrywką wlać olej, wrzucić wszystkie przyprawy, koncentrat, czosnek i cebulę i na tym ułożyć pieczarki blaszkami do dołu. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na godzinę. Po tym czasie odwrócić pieczarki i odkryć pokrywkę i z powrotem włożyć do piekarnika na 20 minut.
Między czasie zblendować fasolę z sokiem z cytryny, oliwą, solą i 2 łyżkami wody na gładką pastę.
Po 20 minutach dopiekania pieczarki wyjąć, a wszystko pozostałe z garnka zblendować na gładki sos.

Podawać wyłożone na talerzu pieczarki, obok pure i całość polana sosem. Dobrze pasuje do tego sałata.

koniec.

Komentarze