kolesław z czerwonej kapusty

 na podstawie: https://veganhigh.pl/weganska-surowka-coleslaw-z-czerwonej-kapusty/


składniki:

  • połówka średniej czerwonej kapusty, albo cała, mała główka
  • 1 mała cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 jabłko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku (nie obowiązkowo)
  • majonez
  • 1-3 łyżeczki musztardy francuskiej (może być też inna)
  • sok z cytryny (z 1/4 do 1/2 cytryny)
  • sól, pieprz

sposób:

Kapustę drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę i całość posolić, tak, żeby warzywa lekko zmiękły, ale mają nie być przesolone. Dobrze też je trochę pougniatać, żeby sól łatwiej mogła zmiękczyć kapustę. Następnie obrać jabłko i marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. I dodać do kapusty. Natkę posiekać i też dodać. Całość skropić sokiem z cytryny. Teraz dodać majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieprz. Wymieszać.

koniec

Komentarze