na podstawie: https://veganhigh.pl/weganska-surowka-coleslaw-z-czerwonej-kapusty/
składniki:
- połówka średniej czerwonej kapusty, albo cała, mała główka
- 1 mała cebula
- 1-2 marchewki
- 1 jabłko
- pół pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku (nie obowiązkowo)
- majonez
- 1-3 łyżeczki musztardy francuskiej (może być też inna)
- sok z cytryny (z 1/4 do 1/2 cytryny)
- sól, pieprz
sposób:
Kapustę drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę i całość posolić, tak, żeby warzywa lekko zmiękły, ale mają nie być przesolone. Dobrze też je trochę pougniatać, żeby sól łatwiej mogła zmiękczyć kapustę. Następnie obrać jabłko i marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. I dodać do kapusty. Natkę posiekać i też dodać. Całość skropić sokiem z cytryny. Teraz dodać majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieprz. Wymieszać.
koniec
Komentarze
Prześlij komentarz