kiszone cytryny

 na podstawie: https://www.facetikuchnia.com.pl/kiszone-cytryny/


składniki:

  • ok. 10 cytryn (w tym 4-5 małych)
  • sól niejodowana
  • ćwierć łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • mała laska cynamonu
  • woda

sposób:

Cytryny wyszorować. Te mniejsze cytryny naciąć głęboko na ćwiartki (ma wyjść coś na kształt tulipana) - tych naciętych cytryn ma być tyle, żeby udało się je upchnąć w litrowym słoiku. Z pozostałych cytryn wycisnąć sok. Do każdej z naciętych cytryn wsypać łyżeczkę soli i ułożyć je w słoiku. Do słoika wrzucić również pieprz i cynamon. Wlać tam również wyciśnięty, cytrynowy sok i dolać wody, tak, żeby słoik był pełny, a cytryny przykryte płynem. Do całości dosypać jeszcze soli (pewnie pół łyżki-łyżkę), tak, żeby słoność zalewy była w sam raz do kiszenia (można też sól uprzednio rozpuścić w dolewanej wodzie).
Całość zostawić do ukiszenia na min. 4 tygodnie (ale może być i 6 i 8 tygodni). Po tym czasie schować do lodówki.

koniec.

Komentarze