na podstawie: https://food52.com/recipes/32113-braised-whole-belgian-endives-indivie-intere-a-crudo
składniki (na 4 porcje):
- 6 średnich cykorii (ważne, żeby nie były stare, czyli muszą myć biało-zielono-żółte, a nie biało-żółte)
- 4-5 średnich lub mniejszych ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- olej
sposób:
Czosnek obrać. Cykorie obrać z brzydkich liści i umyć pod wodą. W dużym, żeliwnym garnku rozgrzać olej i na ciepły włożyć mokre cykorie. Chwilkę podsmażyć, następnie dorzucić w całości ząbki czosnku, posolić, popieprzyć i szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na najmniejszym ogniu przez około godzinę (po 30-40 minutach można odwrócić cykorie.
Podawać z ugotowanym białym ryżem i sałatą masłową ze śmietaną i cybuszkami.
koniec
Komentarze
Prześlij komentarz