duszona cykoria

 na podstawie: https://food52.com/recipes/32113-braised-whole-belgian-endives-indivie-intere-a-crudo


składniki (na 4 porcje):

  • 6 średnich cykorii (ważne, żeby nie były stare, czyli muszą myć biało-zielono-żółte, a nie biało-żółte)
  • 4-5 średnich lub mniejszych ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

sposób:

Czosnek obrać. Cykorie obrać z brzydkich liści i umyć pod wodą. W dużym, żeliwnym garnku rozgrzać olej i na ciepły włożyć mokre cykorie. Chwilkę podsmażyć, następnie dorzucić w całości ząbki czosnku, posolić, popieprzyć i szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na najmniejszym ogniu przez około godzinę (po 30-40 minutach można odwrócić cykorie.
Podawać z ugotowanym białym ryżem i sałatą masłową ze śmietaną i cybuszkami.

koniec

Komentarze