na podstawie: https://cookieandkate.com/quick-dal-makhani-recipe/
składniki (na 4 porcje):
- trochę oleju
- 1 średnia lub 2 mniejsze cebulki
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- ok. 4 cm świeżego imbiru
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, kminku
- 2 szczypty ostrej papryki
- łyżeczka soli
- pieprz
- 250 ml pulpy pomidorowej, lub siekanych puszkowanych pomidorów
- 3/4 szklanki surowej czarnej soczewicy
- 2/3 szklanki surowej czerwonej lub czarnej fasoli, uprzednio ugotowanej
- 3-4 szklanki wody
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy
sposób:
Poprzedniego dnia zamoczyć fasolę i w dniu przygotowywania - ugotować ją. Na niezbyt dużej ilości oleju w garnku podsmażyć posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekany imbir. Cebula ma być zeszklona. Dodać kumin, kolendrę, goździki, cynamon, kminek, paprykę, pieprz i sól i posmażyć jeszcze około minutę. Następnie dodać pulpę pomidorową, soczewicę, fasolę, wodę i liścia laurowego. Gotować całość 35-40 minut aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz