dal makhani

 na podstawie: https://cookieandkate.com/quick-dal-makhani-recipe/


składniki (na 4 porcje):

  • trochę oleju
  • 1 średnia lub 2 mniejsze cebulki
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • ok. 4 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, kminku
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 250 ml pulpy pomidorowej, lub siekanych puszkowanych pomidorów
  • 3/4 szklanki surowej czarnej soczewicy
  • 2/3 szklanki surowej czerwonej lub czarnej fasoli, uprzednio ugotowanej
  • 3-4 szklanki wody
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy

sposób:

Poprzedniego dnia zamoczyć fasolę i w dniu przygotowywania - ugotować ją. Na niezbyt dużej ilości oleju w garnku podsmażyć posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekany imbir. Cebula ma być zeszklona. Dodać kumin, kolendrę, goździki, cynamon, kminek, paprykę, pieprz i sól i posmażyć jeszcze około minutę. Następnie dodać pulpę pomidorową, soczewicę, fasolę, wodę i liścia laurowego. Gotować całość 35-40 minut aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

koniec.

Komentarze